Goed nieuws: gelukkige mensen, hulp van de politie en 51 logés
Afgelopen week bracht de Stichting Atlas voor Gemeenten het geluksgevoel per gemeente in kaart in de Geluksatlas 2017. Inwoners mochten een rapportcijfer geven aan hun leven. Wat bleek?
Nederlanders zijn een tevreden volk: 87 procent zegt gelukkig te zijn. Daarmee staan we op de zesde plaats op de lijst van gelukkigste landen. De gelukkigste mensen zijn rijke, hoogopgeleide, christelijke, getrouwde 65-plussers zonder thuiswonende kinderen en zonder migratieachtergrond.
We spraken iemand die bijna volledig aan deze beschrijving voldoet: Bart (35). En Bart is ook hartstikke gelukkig, hij geeft zijn leven een 9,9.
"Je moet stilstaan bij het geluk. Ik heb het gevoel dat in deze maatschappij dat niet meer echt gebeurt. Zojuist reed ik naar mijn werk in de auto en had ik een nieuwe cd op. Van Dokter Watjes, een band uit mijn dorp Hengevelde. Dat vind ik fantastische muziek. Toen ik die muziek luisterde, had ik ook tijd om na te denken. Toen dacht ik: ik heb gewoon een mooie vriendin, twee mooie kinderen en een groep leuke mensen om me heen. Daar word ik dan echt gelukkig van."
Een actie van de politie heeft afgelopen week indirect het leven van iemand gered. Een trauma-arts die te laat dreigde aan te komen bij het ziekenhuis, kwam nog net op tijd dankzij een lift van de politie.
De chirurg was met spoed opgeroepen door het VUmc in Amsterdam omdat hij bij een patiënt met ademnood een buisje in de luchtpijp moest inbrengen om diens ademhaling zeker te stellen. De arts kwam op de A9 in de file terecht en belde 112 voor assistentie. Een agent 'bevrijdde' hem uit de rij auto's en bracht hem in een politiewagen met zwaailicht en sirene naar het VU-ziekenhuis.
Na de ingreep belde de chirurg de politie op om de agenten te bedanken. De patiënt was gered, en de arts had geen minuut later moeten komen.
Toch een huwelijksnacht
Ook in Alblasserdam hielp de politie een handje: ze redden de huwelijksnacht van een pasgetrouwd stel. Daniël en Carola Schouten wilden na hun huwelijk de huwelijksnacht gaan vieren, maar hun auto hield ermee op. Het stel belde de Wegenwacht van de ANWB, maar die wilde in eerste instantie niet helpen omdat het om een huurauto ging.
Dat vond de politie wat al te hardvochtig en na bemiddeling door de meldkamer kwam de ANWB alsnog. Na verloop van tijd kon het paar zijn weg vervolgen, zo meldde de politie op Facebook. "Het was gezellig en bedankt voor de hulp", liet de bruid in een reactie onder het bericht weten.
Nog meer lieve daden deze week: familie Van Rijswijk uit Kinderdijk ving deze week maar liefst 51 Franse schoolkinderen op. Die waren op schoolreisje naar de beroemde molens, toen de bus in het Zuid-Hollandse dorp pech kreeg en niet verder kon.
Overal in huis werden slaapplaatsen gemaakt. "Er was geen centimeter meer over. Ik wilde altijd al veel kinderen, maar dat is er niet van gekomen. Dus toen zei mijn man vannacht toen we wakker lagen: nu heb je je zin en een huis vol met kinderen."
De volgende ochtend kregen alle 51 kinderen en hun begeleiders ook nog een ontbijtje. De pubers werden daarna met een vervangende bus opgehaald.
Het lijkt erop dat bijna niemand het opmerkelijke nieuws over koning Willem-Alexander heeft gemist, ook buitenlandse media pakte het namelijk op. De koning heeft 21 jaar als co-piloot gevlogen met de Fokker 70 en vertelde daarover in een groot interview met de Telegraaf.
Als in het interview met de krant gevraagd wordt wat hem de afgelopen 21 jaar als herinnering is bijgebleven, antwoordt de koning: "Ik vind vliegen gewoon fantastisch. Ik kwam eens op Berlijn aan, toen zou er een popster aan boord zitten. Dat gerucht ging althans. De hele gate stond vol met allerlei springende jongeren."
NOS op 3 sprak stewardess Ivonne die jaren geleden met de koning vloog. Zij vroeg hem tijdens die vlucht hoe hij aangesproken wilde worden. "Uwe hoogheid? Hij zei: nee hoor, zeg maar gewoon Alex, we zijn collega's. Echt top, gewoon. Dat neemt gelijk een beetje de spanning weg."
De 18-jarige Floris de Boer uit Broek op Langedijk kreeg donderdag bij het eindexamen maatschappijwetenschappen een tekst van hemzelf onder ogen. "Toen ik bij vraag 4 kwam over het ANP en talkshows, toen ging er een belletje rinkelen. Daar heb ik ook wat over geschreven, dacht ik."
Bijzonder
Volgens een woordvoerder van het Cito is het nog niet eerder gebeurd dat een eindexamenleerling vragen over zijn eigen tekst heeft moeten beantwoorden. "Dit is op zijn minst bijzonder", zegt ze. En heeft het nou geholpen dat hij zijn eigen tekst (.pdf) als eindexamen kreeg? De Boer: "Ik heb best wat punten gescoord. Ik durf niet te zeggen dat ik alles goed heb, maar het zag er wel goed uit."
En goed economisch nieuws...
De kans om je baan te verliezen wordt snel kleiner. Het aantal werklozen is in april verder gedaald.
Volgens het CBS daalde het aantal werklozen in een maand tijd met 7000 naar 456.000. Dat komt neer op 5,1 procent van de beroepsbevolking. Een jaar geleden waren er nog 116.000 werklozen meer.
De Nederlandse economie heeft in het eerste kwartaal de grootste groei in negen jaar meegemaakt. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016 was het bruto binnenlands product, dat wat we met z'n allen maken en verdienen, 3,4 procent groter. Kwartaal op kwartaal groeide de economie met 0,4 procent, heeft het CBS becijferd.
Ook banken hebben zich na de financiële crisis goed hersteld. De buffers zijn versterkt en daarmee is de weerbaarheid vergroot. De vier Nederlandse grootbanken zijn in Europa keurige middenmoters, de Waterschapsbank en de Bank Nederlandse Gemeenten zitten zelfs aan de top.
Blijdschap
En hoe zouden we de blijdschap in voetballand kunnen vergeten? Kijk hieronder nog een keer hoe Feyenoord-fans in Rotterdam het kampioenschap van hun club vierden:
Ook gaat het goed met gorilla Bokito: Constance Alderlieste van Diergaarde Blijdorp vertelt dat hij na zijn ontsnapping tien jaar geleden is veranderd. "Hij heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een evenwichtige gorilla. Hij zorgt voor rust en harmonie in de groep."
Volgens haar komt het door Bokito dat er weinig ruzie is in de groep. "Als de vrouwtjes of jongen zitten te kibbelen en hij laat zich even zien met een hoop bombarie, dan is het meteen voorbij."
NOS op 3 ging langs bij Jasper Been. Hij strijdt voor meer democratie en transparantie in het hoger onderwijs. Jasper wil onder meer dat veel duidelijker wordt welke banden bedrijven hebben met onderwijs. "Ze geven geld, maar wat ze daarvoor terugkrijgen weet niemand."
Lachmomentje
We sluiten het overzicht af met een grappig moment. Zo heeft een overenthousiaste Leidse wijkagent onlangs zichzelf achtervolgd toen hij op zoek was naar een lokfiets van de politie. De agent dacht een fietsendief op het spoor te zijn, maar had pas later door dat het gps-signaal uit zijn eigen bus kwam, meldt Omroep West.