President Trump maakte donderdag zijn besluit bekend
NOS NieuwsAangepast

Grote Amerikaanse bedrijven hekelen klimaatbesluit Trump

Grote bedrijven hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.

Tesla-baas Elon Musk gaf Trump advies over economische kwesties. Maar hij liet vannacht via Twitter weten dat hij al zijn taken neerlegt, uit protest. Hij zegt dat uit het klimaatakkoord stappen niet goed is voor de wereld, maar ook niet voor de Verenigde Staten.

De baas van Apple, Tim Cook, is het eens met Musk. Hij belooft dat zijn bedrijf er alles aan zal blijven doen om klimaatverandering tegen te gaan.

Mark Zuckerberg van Facebook zegt dat klimaatverandering, in tegenstelling tot wat Trump beweert, slecht is voor de economie, en dat het de toekomst van nieuwe generaties in gevaar brengt. Hij zegt dat alle nieuwe data-centra van Facebook hun energie zullen krijgen van groene energie.

Ook Sundar Pichar van Google uitte zijn teleurstelling over het klimaatbesluit. Ook Google zal er alles aan doen om voor een schone toekomst te zorgen.

Fossiele energie

Het zijn niet alleen tech-bedrijven die zich uitlaten over de terugtrekking van de VS. Ook grote spelers in de markt van fossiele energie reageren teleurgesteld. De Amerikaanse president wil juist deze bedrijven bevoordelen.

Het olieconcern BP schrijft in een verklaring te hopen dat Trump inderdaad, zoals hij beloofde, zijn best zal doen om op een andere manier terug te keren in het klimaatakkoord van Parijs, in plaats van het helemaal te negeren. Ook oliereus Exxon Mobil noemt klimaatverandering een probleem.

De baas van General Electric, Jeff Immelt, twitterde dat hij erg teleurgesteld is. Hij roept de hele industrie op om de leiding te nemen in het aanpakken van klimaatverandering en dat het niet moet afhangen van de overheid.

Lloyd Blankfein van Goldman Sachs, een van de grootste zakenbanken ter wereld, heeft al een account op Twitter sinds juni 2011. Nog nooit had hij een tweet verstuurd.

Voor het besluit van Trump maakte hij een uitzondering. In zijn eerste tweet spreekt hij van een tegenslag voor het milieu en voor het Amerikaanse leiderschap in de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl