ANP

Op het moment van het busongeluk bij Calais lagen de meeste leerlingen die in de bus zaten te slapen. "Ik voelde een schok en werd meteen wakker", zei Tyrsen, een van de scholieren, tegen de Franse regionale krant La Voix de Nord.

Hij had niet meteen door wat er aan de hand was. "Ik dacht dat we de Kanaaltunnel ingingen, maar toen hoorde ik iedereen om me heen roepen. Toen besefte ik pas wat er gebeurde."

Zijn klasgenote Karin had wel meteen door dat er iets ernstigs aan de hand was. "Er was paniek in de bus. We waren allemaal in de war. Ik was bang, net als iedereen. Vooral omdat we niet wisten wat we moesten doen."

Scholieren uit Geldrop betrokken bij busongeluk

Ook een andere scholier, Finn, was bang, vertelde hij. "Ik was bezorgd over mijn klasgenoten die naar het ziekenhuis moesten, maar daar gaat het goed mee."

Hij zag dat twee docenten er minder goed aan toe waren. "Maar ik heb te horen gekregen dat ze niet in levensgevaar zijn. Ik heb ook snel mijn ouders gebeld om te vertellen dat het met mij goed ging."

Wakker gebeld

Humphrey Kanters en zijn vrouw werden vanochtend rond 04.30 uur gebeld door hun dochter. "Je schrikt. Er gaan meteen alarmbellen af", zei hij. "Je weet meteen dat er iets aan de hand is, want ze belt niet zomaar op dat tijdstip. Dan word je heel ongelukkig wakker."

Hun dochter belde vlak na het ongeluk. "Ze vertelde dat mensen op straat zag liggen. Je hoorde paniek, verdriet en chaos in haar stem."

Kanters wilde graag even met een van de begeleiders praten, maar dat was niet mogelijk. "De leerkrachten en begeleiders zaten voorin de bus en hebben de hardste klap gekregen."

Ze vertelde dat ze dacht: waarom remt de bus niet of niet hard genoeg?

Humphrey Kanters, vader van scholiere

De dochter zag het ongeluk gebeuren. "Ze zag het aankomen. Ze zat op de derde rij van voren. Ze vertelde dat ze dacht: waarom remt de bus niet of niet hard genoeg?", zei Kanters.

Doordat ze het zag aankomen, kon Kanters' dochter zich schrap zetten, maar helemaal ongedeerd bleef ze niet. "Ze heeft schrammen en ze is ingewikkeld met tape. Wellicht heeft ze whiplash-klachten, maar dat is nog niet helemaal duidelijk."

De schrik zit er bij iedereen goed in. "Het is echt een drama of om zoiets op die leeftijd mee te maken. Een heel nare ervaring."

STER reclame