NOS NieuwsAangepast

'Trump trekt zich terug uit klimaatakkoord Parijs'

President Trump gaat naar verwachting bekendmaken dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, heeft een functionaris van het Witte Huis laten weten. Volgens Amerikaanse media heeft Trump een aantal bondgenoten al ingelicht over zijn besluit.

De anonieme medewerker van het Witte Huis voegt er wel aan toe dat Trump in zijn verklaring mogelijk ruimte laat voor een latere koerswijziging: "in Trumps formulering zit een kanttekening besloten".

Trump zelf heeft vanmiddag getwitterd dat hij in de komende dagen uitsluitsel geeft over zijn beslissing. Zijn toevoeging 'Make America great again' lijkt te wijzen op een 'nee' tegen 'Parijs'.

De Amerikaanse president had zaterdag na zijn bezoek aan Europa al aangekondigd dat hij snel een besluit zou nemen over het klimaatakkoord. Westerse leiders waren tijdens de G7-top op Sicilië diep bezorgd over de houding van Trump, die klimaatverandering eerder al "een fabeltje"noemde.

Ze probeerden hem op andere gedachten te brengen, maar Trump weigerde zich uit te spreken. Tijdens zijn presidentscampagne beloofde Trump de kiezers keer op keer dat hij het land zou terugtrekken uit het klimaatverdrag omdat dat goed zou zijn voor de Amerikaanse economie en werkgelegenheid.

Trump sprak gisteren over zijn besluit met Scott Pruitt, de directeur van de Amerikaanse milieudienst EPA, en een verklaard klimaatscepticus. De VS is na China de grootste uitstoter van broeikasgassen. China heeft het verdrag geratificeerd, evenals Trumps voorganger Barack Obama.

Wat zijn de gevolgen als Trump het klimaatakkoord opzegt?

Na vele jaren van onderhandelen spraken vrijwel alle landen ter wereld in 2015 in Parijs af om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen dan 2 graden, maar de stijging liefst te beperken tot 1,5 graad. Ook werden afspraken gemaakt om uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs is een proces dat drie jaar kan duren.

De Franse ambassadeur in de VS Gérard Araud reageerde als een van de eersten op het aanstaande besluit van Trump. Hij zei via Twitter dat het klimaatakkoord geen inbreuk op de Amerikaanse soevereiniteit vormt. Maar aansluiting bij het akkoord is vrijwillig, en je kunt van gedachten veranderen, voegde hij eraan toe. Araud wijst er wel op dat belangrijke Amerikaanse ondernemingen voorstander zijn van de klimaatafspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl