Reuters
NOS NieuwsAangepast

Trump besluit komende week over klimaatakkoord Parijs

Donald Trump zal komende week besluiten of de Verenigde Staten blijven meedoen met het klimaatakkoord van Parijs of dat ze het verdrag opzeggen. De Amerikaanse president deed die belofte via Twitter na de G7-top op Sicilië.

De vraag is of Trump echt een besluit neemt. Eind april zei hij tegen een zaal met aanhangers dat hij binnen twee weken "een belangrijk besluit" zou nemen over het klimaatakkoord.

Fabeltje

De overige landen van de G7 hebben op de top geprobeerd om Trump van het belang van het klimaatakkoord te overtuigen. Trump noemde klimaatverandering eerder een fabeltje.

De discussie achter gesloten deuren verliep moeizaam, zei de Duitse bondskanselier Merkel na afloop. "Het hele gesprek over klimaat was erg moeilijk, om niet te zeggen onbevredigend. Er is geen enkele aanwijzing dat de Verenigde Staten blijven meedoen met Parijs."

In de slotverklaring van de top (.pdf) geven de overige G7-landen de VS de ruimte om een mening te vormen over het klimaatakkoord. De leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk en EU-president Tusk en commissievoorzitter Juncker beloven tegelijkertijd dat zij zich blijven hardmaken voor snelle invoering van het verdrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl