NOS NieuwsAangepast

Trump on Tour: de Amerikaanse president overtuigen in Sicilië

Het is de derde en de laatste stop voor Donald Trump: Sicilië. De Amerikaanse president woonde daar vandaag de G7-top bij. Een spannende dag, want de landen van de G7 hebben ingezet op één doel: Trump overtuigen van het belang van het klimaatakkoord van Parijs.

Trump noemde klimaatverandering eerder 'een fabeltje'. Ook wil hij dat de Verenigde Staten het klimaatakkoord opzeggen. Na jaren van overleg tekenden ruim 200 landen dit akkoord in april 2016.

"Dit is de moeilijkste G7-top in jaren", zei de president van de Europese Raad, Donald Tusk, voorafgaand aan de top.

Al snel kwam er optimistisch nieuws uit Sicilië, want het standpunt van Trump over het akkoord zou volgens het Witte Huis aan het 'evolueren' zijn. De Italiaanse gastheer van de top, premier Gentiloni, zei dat hij ervan overtuigd is dat de VS na interne overwegingen zich zal verbinden aan het akkoord van Parijs.

Een medewerker van Trump deelde na de beraadslagingen mee dat de president vandaag "een hoop heeft opgestoken" over het onderwerp. "Hij kwam hiernaartoe om te leren, om slimmer te worden."

De G7-leiders bijeen op Sicilië

Vooruitgang, zou je zeggen. Maar niet genoeg vooruitgang voor de wereldleiders. Duitse bondskanselier Merkel zei dat de besprekingen over het klimaat niet geslaagd waren.

Over de bestrijding van terrorisme waren de landen van de G7 het wel eens. Ze hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend. De leiders roepen bedrijven als Facebook op om meer te doen om extremistische propaganda van internet te verwijderen.

De partners op de G7-top, met links Joachim Sauer, de man van Angela Merkel
Trump G7 1800

Gelukkig waren er vandaag geen ongemakkelijke momenten - of in ieder geval niet voor de camera. Gisteren was de eerste grote NAVO-bijeenkomst voor de twee presidenten Trump en Macron in Brussel. Toen hij naar de groep regeringsleiders liep, leek de Fransman vastbesloten zijn Amerikaanse collega als eerste te gaan begroeten. Maar hij koos toch voor kanselier Merkel.

Of, een paar uur later, toen premier Markovic van Montenegro het moest ontgelden. De Amerikaanse president duwde Markovic bruusk opzij. Met een statige blik fatsoeneerde Trump daarna zijn colbert.

En morgen?

Morgen praten de leiders over migratieproblemen. De leiders van Tunesië, Niger, Nigeria, Ethiopië en Kenia schuiven dan ook aan. Het gesprek van morgen moet, op verzoek van Italië, vooral gaan over het geven van hoop aan de landen waar veel migranten vandaan komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl