De 16-jarige Destinee Mangum uit Portland die de steekpartij overleefde CNN

In tranen heeft de 16-jarige Destinee Mangum de drie mannen bedankt die haar afgelopen vrijdag hebben verlost van een belager in een tram in de Amerikaanse stad Portland. De man hield een anti-moslimtirade tegen haar en een vriendin. Eén van de meisjes was gesluierd.

Toen de drie mannen ingrepen, begon de dader op hen in te steken. Twee van de mannen overleefden dat niet. De derde ligt in het ziekenhuis.

"Ik wil de mensen bedanken die hun leven op het spel hebben gezet voor mij", zei een geëmotioneerde Mangum tegen CNN. "Ze kenden mij niet eens. Ze hebben hun leven verloren door hoe wij eruitzagen."

Meisje (16) bedankt haar redders na steekpartij Portland

Volgens Mangum riep de dader dat ze terug moesten naar Saudi-Arabië. "Hij zei dat we hier niet hoorden, dat we zijn land uit moesten, dat we onszelf moesten ombrengen."

De twee meisjes liepen van de schreeuwende man weg toen de drie andere mannen hem tot bedaren probeerden te brengen. De mannen zeiden volgens Mangum dat de dader zich niet zo respectloos tegenover de meisjes moest gedragen. Daarop ontspon zich een discussie en vervolgens een vechtpartij.

De dader werd kort na het incident opgepakt. Het bleek een bekende van de politie, de 35-jarige veroordeelde crimineel Jeremy Christian. Het is door de politie niet bekendgemaakt waarvoor de man eerder is veroordeeld, maar lokale media berichten dat het te maken heeft met wapenbezit, diefstal en ontvoering.

Volgens Amerikaanse media staan op de Facebookpagina van de man racistische en extremistische teksten.

Jeremy Joseph Christian werd al eerder veroordeeld Politie Portland

Vanochtend werd ook bekend dat Christian een dag voor de steekpartij betrokken was bij nog twee andere incidenten in twee tramstations in Portland. Ook toen zou hij racistische en anti-islamitische taal hebben uitgeslagen naar vrouwen.

Wake

De dood van de twee mannen in de tram heeft veel stof doen opwaaien. Niet alleen in Portland, maar in de hele VS. Gisteravond werd een wake gehouden voor de 'Amerikaanse helden' Taliesin Myrddin Namkai-Meche (23) en Ricky John Best (53). Daarbij waren duizend mensen aanwezig.

Ook online zijn er veel loftuitingen voor de mannen en intussen is er voor de nabestaanden zo'n 600.000 dollar ingezameld.

Dappere Amerikanen zijn gedood door iemand die we met een gerust hart een terrorist kunnen noemen.

Dan Rather, voormalig nieuwslezer

De bekende oud-nieuwslezer Dan Rather van CBS heeft in een bericht op Facebook president Trump opgeroepen om zich uit te spreken tegen islamofobie en racisme. Rather schreef dat "dappere Amerikanen zijn gedood in de handen van iemand die we, als alle feiten verzameld zijn, met een gerust hart een terrorist kunnen noemen".

Hij voegde eraan toe dat de twee mannen niet gedood zijn door een radicale islamitische terrorist of een ongedocumenteerde immigrant, termen die Trump vaak gebruikt voor misdadigers. Het bericht is meer dan 140.000 keer gedeeld.

Onacceptabel

Inmiddels heeft de Amerikaanse president op Twitter gereageerd op het voorval. "De gewelddadige aanval in Portland is onacceptabel. De slachtoffers stonden op tegen haat en intolerantie. We bidden voor hen."

Zijn voormalige rivaal bij de verkiezingen, Hillary Clinton, twitterde dat "niemand zulke racistische beledigingen hoeft te ondergaan".

Ondertussen is het in Portand alles behalve ontspannen, ondanks oproepen van de burgemeester om kalm te blijven. Voor zondag staat een bijeenkomst gepland van de zogenoemde alt-right-beweging, voor vrijheid van meningsuiting. Organisator Joey Gibson zei tegen de Britse krant The Guardian dat hij niet van plan is de manifestatie af te gelasten.

Bij eerdere betogingen van de alt-rightbeweging in Portland liep dader Jeremy Christian ook mee. Hij zou toen fascistische en racistische uitlatingen hebben gedaan. Maar Gibson ontkent dat Christian iets met zijn beweging, die wordt gezien als radicaal rechts, te maken heeft.

Voor zondag hebben anti-fascistische groepen tegendemonstraties aangekondigd.

STER reclame