Reuters
NOS NieuwsAangepast

Duterte tegen militairen: ik steun je, al verkracht je drie vrouwen

President Duterte van de Filipijnen heeft gezegd dat hij militairen tijdens de regionale staat van beleg volledig zal steunen, ook al verkrachten ze vrouwen. Hij zei dat op een militaire basis, waar hij militairen toesprak die in het zuiden van het land vechten tegen islamitische militanten.

Dinsdag braken er gevechten uit op het Filipijnse eiland Mindanao. De rebellengroep Maute, die gesteund wordt door Islamitische Staat, bestormde de stad Marawi. Militanten schoten op huizen en staken gebouwen in brand.

Duterte kondigde daarna de staat van beleg af voor het gebied. De maatregel lijkt op de noodtoestand en maakt het makkelijker om mensen op te pakken. Regeringstroepen proberen Marawi nu te heroveren op Maute.

'Ik steun je, al verkracht je drie vrouwen'

Volgens Duterte moeten ze de groeiende dreiging van het islamitische terrorisme de kop in drukken. Hij zei dat de militairen gewoon hun werk moeten doen, en dat hij de verantwoordelijkheid zal nemen voor de rest.

"Ik zal voor jullie de gevangenis in gaan. Als jullie drie vrouwen verkrachten, zal ik zeggen dat ik dat heb gedaan", aldus de 72-jarige president, die vaker verbaal uit de bocht vliegt en scheldwoorden gebruikt. Zo noemde hij de toenmalige Amerikaanse president Obama ooit een hoerenzoon.

NOS op 3 maakte eerder deze video met opvallende uitspraken van Duterte:

Duterte heeft ondertussen de islamitische militanten opgeroepen om hun wapens neer te leggen en de dialoog aan te gaan, om een einde te maken aan de bloedige gevechten. Daarbij zijn tot nu toe 44 doden gevallen, vooral militanten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl