De president stuurt ruim 1500 soldaten naar de betoging
NOS NieuwsAangepast

Gewelddadige demonstratie in Brazilië, president zet leger in

In de hoofdstad van Brazilië is een massale demonstratie uit de hand gelopen. Tienduizenden betogers waren in Brasilia de straat op gegaan om te protesteren tegen hervormingen van onder meer het pensioenstelsel. Ook eisen ze het aftreden van president Temer, die verdacht wordt van corruptie.

Tijdens de demonstratie kwam het tot een confrontatie tussen betogers en de politie. Agenten traden op met traangas en rubberkogels.

Daarna richtten de betogers hun woede op ministeries. Meerdere overheidsgebouwen werden ontruimd; in een van de ministeries brak brand uit.

Leger paraat

Volgens de autoriteiten zijn er 49 mensen gewond geraakt. Zeven demonstranten zijn aangehouden.

De president heeft de hulp van het leger ingeroepen om de overheidsgebouwen te bewaken. Zo'n 1500 militairen zullen de komende week in Brasilia paraat staan om te voorkomen dat die opnieuw doelwit worden.

 • Reuters
  De demonstratie begon vreedzaam
 • Reuters
  Demonstranten bouwen een blokkade
 • Reuters
  De politie vuurt traangas af op de demonstranten
 • Reuters
  Meerdere demonstranten raken gewond

Eerder deze week was er ook al een grote demonstratie vanwege het corruptieschandaal. Het Braziliaanse OM is inmiddels een onderzoek begonnen naar de gangen van Temer.

Michel Temer wordt ervan beschuldigd dat hij akkoord ging met het omkopen van een belangrijke getuige in een corruptieonderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl