NOS NieuwsAangepast

Manchester bloedigste aanslag sinds 'London bombings' van 2005

De explosie gisteren bij een concertzaal in Manchester is met 22 doden de bloedigste aanslag sinds jaren in Groot-Brittannië. Sinds 2005, na de 'London bombings' waarbij tientallen doden vielen, hadden terroristen het vaker gemunt op doelen in het land.

Een overzicht van aanslagen in het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen twaalf jaar.

2005: 'London bombings'

Op 7 juli plegen vier zelfmoordterroristen aanslagen in het centrum van Londen. Drie moslimextremisten blazen zich op in de Londense metro, een ander doet dat in een dubbeldekkerbus. Er vallen bij deze aanslag 56 doden, onder wie de vier daders, en ruim 700 gewonden.

In de geschiedenis van Groot-Brittannië is dit de aanslag met de meeste doden sinds de Lockerbie-aanslag in 1988. Daarbij kwamen 259 mensen om het leven.

Terugblik: aanslagen Londen 2005

2007: bombrieven

Begin 2007 is Groot-Brittannië wekenlang in de greep van een reeks bombrieven. De explosieve poststukken worden naar verschillende bedrijven gestuurd die diensten of technologie leveren aan de Britse veiligheidsdiensten. Acht mensen raken daarbij gewond.

De brieven blijken afkomstig van de Brit Miles Cooper die ze stuurde uit protest tegen de groeiende invloed van de overheid op de levens van burgers.

2008: bomaanslag verijdeld

In de Zuidwest-Engelse stad Exeter proberen in mei twee geradicaliseerde moslims een bomaanslag te plegen in een restaurant. Een van de mannen draagt een nagelbom bij zich die niet volledig ontploft. De aanslagpleger raakt als enige gewond en wordt direct na de explosie gearresteerd. Ook de andere dader wordt al gauw in de boeien geslagen.

In het restaurant worden nog twee vergelijkbare explosieven aangetroffen. Die kunnen onschadelijk worden gemaakt.

Kort na de explosie worden de restaurantbezoekers geëvacueerd

2013: moord op Britse militair

Op 22 mei 2013 wordt de Britse militair Lee Rigby op klaarlichte dag afgeslacht door twee door al-Qaida geïnspireerde extremisten. De twee vallen Rigby aan met machetes uit wraak "voor de dood van moslims door het Britse leger". Een van de twee, Michael Adebowale, had zijn daad al een tijd van tevoren aangekondigd, tijdens een chatsessie met een andere extremist.

Kort na de aanslag worden de twee daders overmeesterd door de politie

2016: de moord op politicus Jo Cox

In juni wordt tijdens de brexit-campagne parlementslid Jo Cox gedood door messteken en schoten. De Labour-politica spande zich in om Groot-Brittannië in de EU te houden. Ze wordt vermoord door de rechts-extremistische Thomas Mair. Mair zou volgens ooggetuigen dingen hebben geroepen als: "Dit is voor Groot-Brittannië", en: "Groot-Brittannië eerst".

De recherche doet kort na de moord onderzoek

2017: Westminster Bridge

In maart dit jaar rijdt een man met zijn Hyundai slingerend over het trottoir van de brug, waar hij doelbewust tientallen voetgangers raakt. Vier mensen komen om het leven. De dader crasht zijn auto vervolgens tegen het hek van het parlementsgebouw, daarna steekt hij een politieman dood bij de ingang van het gebouw. Hij wordt uiteindelijk doodgeschoten door beveiligers.

Een gewonde wordt verzorgd op Westminster bridge

En dan nu Manchester, 22 mei 2017

Hoewel nog niet helemaal zeker is dat het om terreuraanslag gaat omdat die nog niet is opgeëist, gaat de politie in Manchester daar wel van uit. De politie zegt dat het nog onduidelijk is of de pleger van de zelfmoordaanslag onderdeel van een netwerk was, of alleen handelde.

Het dodental staat nu op 22, het aantal gewonden op 59. Nog steeds worden tientallen mensen vermist. Op sociale media komen tientallen foto's voorbij van ouders en vrienden die op zoek zijn naar kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl