1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Britse partijen leggen verkiezingscampagne stil

De verkiezingscampagne in Groot-Brittannië wordt vanwege de aanslag in Manchester voorlopig stilgelegd. Bij een zelfmoordaanslag aan het slot van een concert van Ariana Grande vielen 22 doden. De verkiezingen in Groot-Brittannië zijn op 8 juni.

Labour-leider Jeremy Corbyn zegt in een verklaring dat hij heeft gesproken met premier May en dat ze hebben afgesproken om de campagneactiviteiten voorlopig stil te leggen uit respect voor de slachtoffers.

Barbaarse aanval

Corbyn zegt dat hij geschokt is door de aanslag in Manchester. "Mijn gedachte gaan uit naar de familieleden en vrienden van de mensen die zijn omgekomen of gewond zijn geraakt."

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Rudd spreekt van een barbaarse aanval. Ze prijst in haar reactie ook de snelle reactie van de hulpdiensten.

Minister Rudd noemt het een barbaarse aanval

Premier Rutte reageert via Twitter. "Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama. Gedachten zijn bij slachtoffers. Net premier May ons medeleven betuigd."

De Amerikaanse president Trump reageerde op de aanslag tijdens zijn bezoek aan de Palestijnse president Abbas in Bethlehem. Hij gebruikte harde bewoordingen: "Deze kwaadaardige ideologie moet worden uitgeroeid. Ik zal de daders geen monsters noemen. Dat mochten ze willen. Ik zal ze kwaadaardige 'losers' noemen", zei Trump. Ook Abbas veroordeelde de aanslag.

De Franse president Macron heeft zijn medeleven betuigd. Hij wil met de Britten blijven samenwerken om het terrorisme te bestrijden. Macon belt met de Britse premier May om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Zij aan zij met Britten

De Duitse bondskanselier Merkel noemt het onbegrijpelijk dat iemand een vrolijk popconcert gebruikt om zoveel mensen om te brengen. Ze benadrukt dat Duitsland zij aan zij staat met de Britten "We zijn vastberaden om samen met onze Britse vrienden het terrorisme te bestrijden."

Voorzitter Juncker van de Europese Commissie reageert terneergeslagen. "Het breekt mijn hart dat terrorisme opnieuw angst heeft gezaaid op een plek waar veel jonge mensen samenkomen om plezier te hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl