Maandopgave verbruik moet energierekening vanaf 2018 verlagen
Huishoudens krijgen vanaf 2018 maandelijks een overzicht van hun energieverbruik. Dat moet ertoe leiden dat mensen zuiniger omgaan met stroom en gas.
In een convenant is afgesproken dat huishoudens en kleine bedrijven in 2020 jaarlijks 10 petajoule minder energie verbruiken dan in 2013. Dat staat gelijk aan het verbruik van 150.000 huishoudens. De energiebesparing door huishoudens gaat niet snel genoeg, vinden de overheid en het bedrijfsleven, en daarom worden er nieuwe maatregelen genomen.
"Het is heel lastig om mensen thuis te bewegen om aan energiebesparing te doen. Terwijl het een feest is voor je portemonnee, want je verdient het bijna altijd terug", zegt Ed Nijpels, van de commissie die let op de naleving van het energieakkoord. "Wij willen dat mensen laten inzien."
Een van de maatregelen is een gedetailleerd overzicht van het energieverbruik met daarop tips om te besparen. "Vanaf 1 januari 2018 krijgt iedereen maandelijks een brief in de bus waarin precies staat wat het gebruik is", zegt Nijpels. "Als je iedere maand ziet wat je verbruikt en verstookt, word je zuiniger. Dat moet leiden tot een beperking van het energieverbruik van zo'n 3 procent." Dat komt per huishouden neer op 45 euro per jaar.
Het gaat om huizen waarbij een slimme meter is geïnstalleerd. Een groep van 750.000 huishoudens krijgt daarnaast een app waarmee ze vrijwel continu hun energieverbruik kunnen volgen. Ook dat moet leiden tot besparingen. Dwingen Als dat niet helpt, dan komen er dwingende maatregelen.
Er komt dan een plicht voor elektriciteitsbedrijven om ervoor te zorgen dat die besparingen er komen. "Linksom of rechtsom, er zal bespaard moeten worden", aldus Nijpels. Eerder bleek uit onderzoek dat slimme energiemeters tot veel minder besparingen leiden dan gedacht.