Een monteur installeert een 'slimme' gasmeter
NOS NieuwsAangepast

Slimme energiemeter bespaart maar weinig

De slimme energiemeter die de komende jaren in alle huishoudens geïnstalleerd moet worden, levert minder energiebesparing op dan verwacht. Er was gerekend op een energiebesparing van gemiddeld 3,5 procent per huishouden, maar het blijft tot nu toe steken op 1 procent, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Volgens het Planbureau komt dat doordat het energieverbruik niet zichtbaar wordt gemaakt op een display in de woonkamer. Het apparaat hangt in de meterkast en daarop is alleen te zien hoeveel de consument op dat moment in totaal verbruikt. Er is niet op te zien hoeveel een bepaald apparaat, bijvoorbeeld de stofzuiger of de wasdroger, op dat moment verbruikt.

Alle 7 miljoen huishoudens krijgen een slimme energiemeter. De energiemaatschappij stuurt daarbij een tweemaandelijks overzicht dat gedetailleerder is dan voorheen. Maar bij het politieke besluit om alle huishoudens van een slimme energiemeter te voorzien is besloten om het display niet mee te leveren. De consument moet hier apart voor betalen bij de energieleverancier of in de winkel.

Hoewel de kosten van zo'n apparaat snel terugverdiend kunnen worden, schaffen de meeste consumenten geen display aan. Hierdoor is de slimme meter in de meeste huishoudens een computer zonder toetsenbord en beeldscherm. In het Verenigd Koninkrijk, waar de slimme meter standaard wordt geleverd met display, is het energiebesparende effect veel groter.

Het Planbureau voor de Leefomgeving hoopt dat energiebedrijven en fabrikanten meer gaan doen om de consument te overtuigen van het nut van de aanschaf van een display.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl