NOS NieuwsAangepast

Meer energie verbruikt in 2016 door kou, minder aardgas geproduceerd

Nederland heeft in 2016 2 procent meer energie verbruikt dan in 2015. Er werd vooral meer aardgas verstookt, zegt het CBS, en dat kwam doordat het kouder was dan in 2015.

Aardgas, olie en steenkool zijn nog steeds verreweg de belangrijkste energiebronnen in Nederland. Samen waren ze goed voor ruim 92 procent van het energiegebruik. Het aandeel van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon, wind en biomassa, daalde licht van 4,7 naar 4,6 procent. Overigens wordt bij het bepalen of de doelstellingen van het Energieakkoord worden gehaald, uitgegaan van andere berekeningen.

Er werd vorig jaar dus meer aardgas verbruikt, maar minder gewonnen vanwege de aardbevingen in Groningen. Om aan de hogere vraag te voldoen, werd 6,3 miljard kubieke meter aan eerder gewonnen aardgas gebruikt dat was opgeslagen in lege gasvelden of zoutgrotten. Ook is er meer aardgas geïmporteerd.

Sluiting steenkoolcentrales

Het verbruik van steenkool voor de productie van elektriciteit daalde vorig jaar met ongeveer 10 procent. In pas geopende steenkoolcentrales steeg het verbruik, maar dat woog niet op tegen de daling door de sluiting van drie oude kolencentrales.

Er werd ook steenkool gebruikt voor de productie van ijzer en staal. Dat verbruik bleef nagenoeg gelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl