Varkens in het slachthuis NOS

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft met slachthuizen afspraken gemaakt over vrijwillig cameratoezicht. Aanleiding hiervoor waren de grove misstanden die enkele maanden geleden werden onthuld in het grootste slachthuis van België.

De camera's worden zo geplaatst dat alle handelingen met levende dieren in beeld worden gebracht. "Elke stap in het proces moet je goed kunnen zien", zegt Van Dam in het NOS Radio 1 Journaal.

Terugkijken

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit krijgt toegang tot het beeldmateriaal, maar de toezichthouder zal niet continu meekijken. Het gaat er vooral om dat het dankzij de opnamen mogelijk is om gebeurtenissen terug te kijken. Hoelang de beelden beschikbaar blijven, moet nog worden afgesproken.

Met het cameratoezicht wil Van Dam vooral misstanden voorkomen. "Het idee van toezicht is niet alleen dat je overtredingen kunt constateren, maar vooral om ze te voorkomen. Als je weet dat er wordt meegekeken, neem je extra zorgvuldigheid in acht", zegt Van Dam.

Kleinere slachterijen

De afspraken zijn gemaakt met slachterijen die zijn aangesloten bij de grote brancheverenigingen. "Er zijn veel kleine slachterijen die niet zijn aangesloten. Die gaan we ook benaderen om camera's op te hangen. Dit moet voor iedereen gelden."

De staatssecretaris benadrukt dat de videobeelden niet in de plaats komen van de gewone inspecteurs die de slachthuizen controleren, maar een aanvullend middel zijn.

STER reclame