Weiner bekent in sexting-zaak die leidde tot onderzoek naar Clinton

Anthony Weiner Reuters

De Amerikaanse ex-politicus Anthony Weiner heeft bekend vorig jaar obsceen materiaal te hebben gestuurd aan een 15-jarig meisje. Hij zou haar ook gevraagd hebben om zich te ontkleden voor de camera. De zaak speelde onbedoeld een grote rol in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar.

De 52-jarige Weiner huilde toen hij in de rechtbank in Manhattan zijn excuus aanbood aan de tiener. "Ik heb een ziekte, maar ik heb geen excuus", zei hij. Het is de zoveelste keer dat Weiner over de schreef gaat. Hij heeft met de openbaar aanklager afgesproken zich niet te verzetten tegen een gevangenisstraf van 27 maanden of minder. Hij moet zich van de rechter laten registreren als seksdelinquent.

Brief

Weiner is een voormalig lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor de Democraten. In 2011 moest hij aftreden toen naar buiten kwam dat hij pikante foto's naar verschillende vrouwen had gestuurd, onder andere eentje waarin een erectie in zijn onderbroek te zien was. Twee jaar later moest hij zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap van New York staken na een nieuw schandaal.

Echt wereldwijde bekendheid kreeg hij tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Tijdens het onderzoek naar de contacten tussen Weiner en de 15-jarige nam de FBI een laptop in beslag. Daarop vonden onderzoekers mails van Hillary Clinton aan zijn vrouw, Huma Abedin.

Zij was een campagnemedewerkster en vertrouwelinge van Clinton. De ontdekking noopte toenmalig FBI-directeur James Comey naar eigen zeggen om elf dagen voor de presidentsverkiezingen een brief te sturen naar het Congres, waarin hij bekendmaakte dat het onderzoek naar het e-mailgebruik van presidentskandidaat Clinton was heropend.

Scheiding

Hillary Clinton zei na de verkiezingen meerdere malen dat die brief de belangrijkste oorzaak was voor haar verkiezingsnederlaag. Huma Abedin vroeg na weer een nieuw seksschandaal rond haar man in 2016, waarbij pikante foto's van hem met naast zich hun slapende zoontje naar buiten kwamen, een scheiding aan.