NOS NieuwsAangepast

Stembureaus Iran gesloten, zes uur later dan gepland

De stembureaus voor de presidentsverkiezingen in Iran zijn eindelijk gesloten, zes uur later dan de bedoeling was. Iraniërs mochten eigenlijk maar tot 15.30 uur onze tijd stemmen, maar vanwege drukte werd de sluiting van de stembureaus een paar keer uitgesteld.

De stembureaus zijn uiteindelijk opengebleven tot 21.30 uur (middernacht in Iran). Later dan dat was niet mogelijk, omdat het stemmen niet op twee dagen mag gebeuren volgens de Iraanse wet.

De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat er ruim 40 miljoen stemmen zijn uitgebracht, een opkomst van ongeveer 70 procent. Zo'n 56 miljoen Iraniërs mochten stemmen bij meer dan 63.000 stembureaus.

Correspondent Sander van Hoorn zag vandaag op sommige plekken in de hoofdstad Teheran lange rijen met kiezers.

'Dit is het wachten waard'

Maar op andere plaatsen in de stad was het minder druk, zegt correspondent Thomas Erdbrink.

De grootste kanshebbers zijn de huidige president, de gematigde Hassan Rohani, en de conservatieve geestelijke Ebrahim Raisi. Na een verhitte campagnestrijd staat Rohani bovenaan in de peilingen.

"Mensen stonden in Teheran en andere grote steden massaal in de rij om te voorkomen dat Raisi wint", zegt correspondent Thomas Erdbrink. "Ik sprak een vrouw en die zei: ik sta hier niet omdat ik zo'n fan ben van Rohani, maar om te voorkomen dat die engerd Raisi aan de macht komt."

"Mensen zijn bang dat er net als bij de verkiezing van Ahmadinejad in 2009 fraude zal worden gepleegd bij de verkiezingen door de revolutionaire garde. Daarom waren de rijen ook zo lang", verklaart Erdbrink. "Hoe groter het verschil is tussen Rohani en Raisi, hoe moeilijker het voor de revolutionaire garde is om de uitslagen aan te passen."

Wij hebben ook smartphones, wij weten ook wat er speelt in de wereld.

Iraanse stemmers op het platteland

Volgens Erdbrink ziet het er naar uit dat Rohani, een globalist die een betere relatie wil met het buitenland, gaat winnen. En niet alleen in de stad. Ook op het vaak conservatievere platteland wordt veel op Rohani gestemd, zegt Erdbrink. "Die mensen zeggen: luister eens, wij hebben ook smartphones, wij weten ook wat er speelt in de wereld en wij kijken ook op internet. Dus die mensen zijn niet meer zo achtergesteld als ze misschien waren."

Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt, komt er een tweede ronde. Overigens had Rohani in 2013 geen tweede ronde nodig; hij kreeg toen 50,7 procent van de stemmen.

  • DPA | NOS
    Hassan Rohani (68)
  • AFP | NOS
    Ebrahim Raisi (56)

De uitslag wordt binnen 24 uur na het sluiten van stembussen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl