'Meningen mogen blijven staan op FOK!, hoe dom sommige ook zijn'

FOK!-eindredacteur Monique Verlind NOS

"Dit is een ordinaire doodsverwensing, dus die gebruiker mag een paar dagen wegwezen", zegt Monique Verlind. Zij is eindredacteur op de nieuwssite van FOK!, waar ze ook de reacties onder de artikelen in de gaten houdt.

Verlind heeft niet het idee dat de Sylvana-zaak een matigende invloed heeft op het gedrag van mensen die bij FOK! reageren. Ze vindt dat het debat online juist steeds feller wordt gevoerd. "Rechts en links reageren extremer op elkaar."

Vandaag kregen twintig verdachten straf voor online belediging van politica Sylvana Simons of voor opruiing. De maker van het 'Oh Sylvana'-filmpje, met daarin het gezicht van Simons op de lichamen van opgehangen Amerikanen, kreeg de hoogste werkstraf: 80 uur.

Drie anderen kregen 60 uur, onder wie iemand die op Facebook "afschieten dat wijf" had geschreven. Andere verdachten kregen geldboetes tot 450 euro.

Discriminatie en strafbare dingen worden door Verlind direct verwijderd. Hetzelfde geldt voor persoonlijke aanvallen en doodsverwensingen. Verlind: "Eigenlijk alles wat in de buitenwereld strafbaar is, dat verwijderen wij ook."

Als eindredacteur heeft ze drie opties als iemand onwelgevallige dingen schrijft. Ze kan een stukje van de reactie eruit halen, de hele reactie verwijderen of een ban uitdelen. "Dan wordt de reactiemogelijkheid voor die gebruiker tijdelijk uitgeschakeld."

Iemand vroeg vandaag aan Noord-Korea om een raket te laten vallen op Amsterdam of op Brussel. Dergelijke reacties noemt Verlind 'banwaardig'.

Domme meningen

Ze zegt dat FOK! zich door de reactiemogelijkheid onderscheidt van andere nieuwssites, die zo'n mogelijkheid niet (meer) hebben. "Bij ons kan het gewoon nog wel."

Dagelijks verwijderen Verlind en haar collega's vijftig tot honderd reacties. Het overgrote deel van de reacties blijft gewoon online. "Meningen mogen blijven staan, hoe dom sommige ook zijn."