Sylvana Simons
NOS NieuwsAangepast

Maker 'Oh Sylvana'-filmpje krijgt 80 uur werkstraf

De maker van het 'Oh Sylvana'- filmpje heeft 80 uur werkstraf gekregen in de zaak-Sylvana Simons. In het filmpje was het gezicht van Simons geplakt op de lichamen van opgehangen zwarte Amerikanen. De rechter noemt de video weerzinwekkend en zegt dat die veel beroering heeft veroorzaakt in de Nederlandse samenleving. De straf komt overeen met de eis.

Drie andere verdachten kregen 60 uur werkstraf wegens opruiing, onder wie iemand die "Afschieten dat wijf" op Facebook plaatste. Daarmee zette hij volgens de rechtbank aan tot het plegen van moord of doodslag. Andere verdachten kregen geldboetes tot 450 euro.

Vrijspraak

Een verdachte werd vrijgesproken omdat niet duidelijk was of zijn discriminerende uitlating Simons betrof. Ze was tijdens de uitspraak zelf aanwezig in de rechtbank. De uitspraak tegen een minderjarige verdachte volgt vanmiddag.

Sylvana Simons koos de 22 verdachten die terechtstaan zelf uit. Het OM eiste begin vorige maand straffen variërend van 250 euro boete tot 80 uur taakstraf. Simons was toen ook aanwezig in de zaal en sprak zelf.

Simons en verdachten leggen verklaring af in rechtbank

De meeste mensen die de politica online bedreigden of discrimineerden ontsprongen de dans doordat het OM zei dat het onmogelijk was om alle ongeveer 40.000 reacties te beoordelen. In overleg met haar is daarna besloten wie te vervolgen.

De rechter heeft daar rekening mee gehouden en zegt zich te kunnen voorstellen dat degenen die wel vervolgd zijn zich de kop van Jut voelen. Ook de impact van de media-aandacht was reden om de straffen te matigen.

De beledigingen en erger volgden op Simons toetreding tot de politieke partij Denk. Simons deed daarop aangifte. Vanwege alle bedreigingen kreeg ze beveiliging.

Over deze bedreigingen buigt de rechter zich

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl