Dit zijn de verdachten in de zaak-Sylvana Simons
Ze wil ze in de ogen kunnen kijken. De zes verdachten die haar via sociale media bedreigd of beledigd hebben. "Weten zij wel wat hun uitlatingen met haar hebben gedaan?", vraagt Sylvana Simons zich in de rechtbank af. Ze wil hen dat vertellen en daarom is ze vandaag naar de rechtbank gekomen.
In totaal staan er 22 mensen voor de rechter voor bedreiging of belediging van Simons. Vandaag de eerste zes, verdeeld over drie zaken. Een van die zaken is achter gesloten deuren, omdat de verdachte minderjarig is.
Tussen de verzamelde pers zit Simons. Tegenover haar zitten de verdachten, met de rug naar het publiek gekeerd. Het zijn allemaal mannen. Een van de verdachten valt op. Anne A., een man van middelbare leeftijd.
Hij is gekleed in een net pak en nette schoenen. Zijn outfit wordt afgemaakt door een geruite sjaal, die hij sportief om zijn nek geknoopt heeft. De andere verdachten trokken vandaag hun sneakers aan, waarvan er één veters heeft met rood-wit-blauwe kleuren.
De belangrijkste vraag waar de driekoppige rechtbank een antwoord op probeert te krijgen is waarom de mannen, die meestal geen strafblad hebben, achter hun pc's of telefoons gingen zitten om deze uitlatingen te doen. Of om een 'lynchvideo' te maken waarin het hoofd van Simons werd gephotoshopt op de hoofden van in bomen hangende lijken.
Ik ben opgegroeid in een tijd dat niemand moeilijk deed over Zwarte Piet.
"Het was een opwelling", zegt verdachte Marcel K., de maker van de video. Hij had niet het idee iets slechts te doen, totdat hij het filmpje terugzag op de website van de NOS. Hij heeft spijt en biedt Simons zijn excuses aan. Het was allemaal niet zo bedoeld, maar hij maakte zich boos om Zwarte Piet. "Ik ben opgegroeid in een tijd dat niemand moeilijk deed over Zwarte Piet."
Ook voor drie andere verdachten speelt de rol van Simons in het debat over Zwarte Piet een rol. Ze zijn voor een Zwarte Piet. Simons komt aan Nederlands erfgoed, vindt verdachte Wouter van der S. Hij schreef op Facebook: Zulke mensen moeten gewoon uit de weg worden geruimd. Ook hij heeft spijt en noemt het een opwelling. Hij had niet verwacht dat zijn woorden zo'n impact zouden hebben en zegt het moeilijk te hebben met de situatie. Zo slikt hij een kalmeringsmiddel om te kunnen slapen.
Oogcontact met verdachte
De enige verdachte die geen spijt heeft, is Bouke van der K. De man met de rood-wit-blauwe veters. Hij is zonder advocaat gekomen en verdedigt zichzelf. "Ik help Zwarte Piet in een vreselijke discussie", zegt hij.
Hij wil het tegen Simons zelf zeggen en draait zich om. Nu heeft Simons oogcontact met een van de verdachten. Daarvoor is ze gekomen. Ze verroert geen vin. De rechter wijst de verdachte terecht en hij draait zich terug.
Sylvana Simons is een mens van vlees en bloed.
Soms wordt het Simons te veel. Bijvoorbeeld als het Openbaar Ministerie begint aan het requisitoir en waarschuwt dat sommige uitspraken heftig kunnen zijn. Ze zet haar bril af en veegt haar tranen weg.
In alle zaken heeft Simons spreekrecht en daar maakt ze ook gebruik van. Op haar telefoon heeft ze aantekeningen gemaakt die ze voorleest. Ze wil vooral uitleggen wat alle bedreigingen en beledigingen met haar hebben gedaan. "Sylvana Simons is een mens van vlees en bloed", zegt ze. Ze vindt de uitingen die de verdachten hebben gedaan niet alleen vernederend voor haar, maar voor alle mensen met een kleur.
Bijna alle verdachten hebben spijt. Hun advocaten vertellen hoe belangrijk het is dat ze geen strafblad krijgen. Dat kan flinke gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor de man in het nette pak, die een baan heeft op Schiphol.
Verminderd toerekeningsvatbaar
Het OM eist in vier gevallen een werkstraf van 60 uur. In de zaak van de 'lynchvideo' wordt 80 uur geëist. Volgens het OM is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de man 'een ander persoonlijkheidskenmerk heeft'. Het OM heeft dat meegenomen in de afweging.
Op 18 mei doet de rechter uitspraak.