NOS NieuwsAangepast

Voorlopig nog geen laptopverbod op vluchten van Europa naar VS

Er komt voorlopig nog geen laptopverbod op vluchten van Europa naar de Verenigde Staten. In Brussel was vandaag een overleg tussen zeven Europese landen en de VS over veiligheid in de luchtvaart. De partijen praten volgende week in Washington verder.

Voor Nederland was de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, aanwezig bij de bijeenkomst in Brussel. Schiphol is een van de vijf Europese vliegvelden waarvandaan de meeste vluchten richting de VS gaan.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten willen met het verbod aanslagen met elektronica die is volgestopt met explosieven voorkomen. Het verbod ging eerder in op vluchten van tien vliegvelden in het Midden-Oosten naar de VS. Groot-Brittannië heeft een soortgelijk verbod ingesteld.

Bagageruim

Dat verbod geldt niet alleen voor laptops maar ook voor tablets, camera's en draagbare printers. Die spullen moeten mee in het bagageruim. Passagiers mogen nog wel hun mobiele telefoon meenemen.

De luchtvaartbranche uitte eerder kritiek op het verbod. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) snapt niet wat de Amerikanen willen bereiken met het verbod. Volgens de VNV kunnen terroristen een aanslag met een explosief in een laptop ook plegen als die in het vrachtruim ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl