Werken op de laptop in het vliegtuig

Ook Britten verbieden laptops aan boord van vliegtuigen

Ook Groot-Brittannië stelt aan boord van een aantal passagiersvliegtuigen een verbod in op laptops en andere elektronische apparaten. De Britten volgen daarmee het voorbeeld van de Amerikaanse overheid, die sinds vandaag op sommige vluchten laptops en andere elektronische apparaten verbiedt, uit angst voor aanslagen.

Het is een gecoördineerde actie samen met de VS, maar de maatregelen verschillen wel. Een woordvoerder van premier May zegt dat het verbod geldt voor directe vluchten naar Groot-Brittannië vanuit zes landen: Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saudi-Arabië. Er zijn geen laptops, tablets, camera's, dvd-spelers en elektronische spelletjes toegestaan in de cabine. Die mogen alleen mee in het bagageruim.

De VS heeft het verbod ingesteld voor directe vluchten naar Amerika vanuit tien steden in acht moslimlanden, waaronder ook Turkije, Jordanië, Egypte en Saudi-Arabië. Volgens de VS kunnen in de apparaten kleine bommen verstopt zitten.

Somalisch vliegtuig

Aanleiding voor de Amerikaans-Britse actie zou een poging zijn om een vliegtuig in Somalië met een laptop te laten ontploffen. Vorig jaar maakte een passagiersvliegtuig met een gat in de zijkant een noodlanding op het vliegveld van Mogadishu. Het was door dat gat ook een passagier verloren. De terreurgroep al-Shabaab zei later verantwoordelijk te zijn voor de ontploffing.

Uit onderzoek bleek later dat er waarschijnlijk een laptop aan boord was gesmokkeld met een bom erin. Volgens de BBC willen de autoriteiten meer van dat soort terreurpogingen voorkomen met het laptopverbod.

CNN meldt dat het verbod voor de acht landen is ingesteld, omdat de Amerikaanse veiligheidsdiensten geloven dat terroristen van al-Qaida binnenkort in staat zijn om kleine explosieven zonder metalen deeltjes te verstoppen in een laptop of ander elektronisch apparaat.

Nederland

Het verbod geldt niet vanuit Nederland. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Schoof ziet ook geen aanleiding voor Nederland om zo'n verbod in te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl