De Libische kustwacht brengt onderschepte migranten naar Tripoli AFP

Het breekpunt in de formatie was een mogelijke Europese vluchtelingendeal met Libië, zeggen bronnen van de NOS. GroenLinks wilde niet akkoord gaan met een deal waarbij asielzoekers die via Noord-Afrika naar Europa komen worden teruggestuurd. Volgens andere bronnen was dit niet het enige breekpunt en waren er alleen al over migratie meer geschilpunten.

In de EU wordt al gesproken over de mogelijkheid om een afspraak met Libië te maken die op de Turkije-deal lijkt. De deal met Turkije houdt in dat asielzoekers die via Turkije reizen, de EU niet in mogen en worden teruggestuurd.

Blauwdruk

GroenLinks was al geen voorstander van de Turkije-deal en wil niet dat die als blauwdruk gaat dienen voor afspraken met een politiek instabiel land als Libië.

De deal met Turkije kan volkenrechtelijk volgens GL nog net door de beugel omdat Turkije als veilig land kan worden aangemerkt en de Turkije-deal is gesloten om een eind te maken aan een noodsituatie. Maar dat gaat niet op voor Libië en andere Noord-Afrikaanse landen. GroenLinks wil dat het voor "echte vluchtelingen" altijd mogelijk blijft in Nederland asiel aan te vragen.

Eindverslag

D66 zou het op dit punt met GL eens zijn, maar er geen breekpunt van hebben willen maken. VVD en CDA zijn fervent voorstander van een deal met Noord-Afrikaanse landen over opvang in de regio.

Informateur Schippers stuurde gisteren haar eindverslag over het mislukken van de formatie naar de Tweede Kamer. Daaruit bleek dat de onderhandelingen strandden op het onderwerp migratie, omdat ze hierover als eerste duidelijkheid vroeg aan de onderhandelaars. Maandag werd volgens Schippers duidelijk dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks op dit punt niet nader tot elkaar zouden komen.

STER reclame