Blijdschap bij de Turkse premier Davutoglu en de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk
NOS Nieuws

EU en Turkije sluiten akkoord over vluchtelingen

Turkije en de EU hebben een akkoord over het vluchtelingenvraagstuk. De EU stemt in met de Turkse eisen, Turkije neemt illegale vluchtelingen die na zondag in Griekenland aankomen, weer terug. Dit akkoord moet de vluchtroute afsluiten waarlangs vorig jaar 1 miljoen vluchtelingen naar Centraal-, Noord- en West-Europa kwamen.

Eerder vanmiddag sloot een EU-delegatie een principeakkoord met de Turkse premier Davutoglu. Dat moest worden goedgekeurd door alle 28 regeringsleiders van de EU-lidstaten. EU-voorzitter Donald Tusk adviseerde hen zonder wijzigingen met het ontwerp-akkoord in te stemmen.

Overleg tussen onder meer premier Rutte en bondskanselier Merkel

Afgesproken is nu dat vluchtelingen die in de nacht van zondag op maandag na 00.00 uur in Griekenland aankomen worden teruggestuurd. Nadat ze zijn geregistreerd, worden ze vanaf maandag 4 april op een boot naar Turkije gezet. Van daaruit worden Syrische vluchtelingen over een aantal EU-landen verdeeld: voor elke vluchteling die terugkeert in Turkije gaat één Syriër naar Europa, is het idee.

Ook de economische vluchtelingen die al in Griekenland zijn, moeten terug naar Turkije. Voor de Syrische vluchtelingen in Griekenland wordt een uitzondering gemaakt. Zij kunnen in Griekenland een asielaanvraag doen en zullen dat in de meeste gevallen ook krijgen. Daarna worden ze herverdeeld over Europa.

Turkije krijgt drie miljard euro extra voor de opvang van vluchtelingen, boven op de drie miljard die eerder al was toegezegd. Verder is afgesproken dat Turkse burgers dit jaar al geen visa meer hoeven aan te vragen als zij naar een EU-land willen reizen. Daarna worden de onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de EU hervat.

Bezwaren

Correspondent Tijn Sadée zegt in Nieuws en Co dat het erop lijkt dat de EU de juridische haken en ogen kennelijk heeft weten te omzeilen. Een aantal organisaties zei eerder al dat de regeling die nu getroffen is haaks staat op internationale verdragen.

Voor een aantal landen is het nu de vraag is of Turkije zich aan de afspraken houdt, aldus Sadée. "Een land als Cyprus bijvoorbeeld zal daar zeer op gefocust zijn". De Cypriotische president Nikos Anastasiades zei gisteren nog dat Turkije eerst de Cypriotische regering moet erkennen, voordat het eiland zal instemmen met een deal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl