De informateur overhandigde haar eindverslag aan Kamervoorzitter Arib
NOS NieuwsAangepast

Schippers vroeg onderhandelaars dit weekend knoop door te hakken

Informateur Schippers heeft de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks afgelopen weekend onder druk gezet. Ze schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze "elk afzonderlijk heeft gevraagd om maandag 15 mei tot besluiten te komen".

Ze schrijft dat ze donderdag, na een nieuwe week onderhandelen tot de conclusie was gekomen dat verder "uitstel geen nieuwe inzichten zou opleveren".

Voortgang

Schippers bood haar verslag over de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks aan Kamervoorzitter Arib aan. Ze zei nogmaals dat het helaas niet is gelukt om een kabinet te vormen, omdat de verschillen te groot bleken te zijn.

Ze schrijft dat onderwerpen als migratie, klimaat en inkomensbeleid van het begin af aan frequent aan de orde zijn geweest en dat op alle terreinen voortgang werd geboekt.

Maar donderdag werd haar toch duidelijk dat er uiteindelijk geen overeenstemming kon worden bereikt en dat een gemeenschappelijke basis voor voortzetting van de besprekingen ontbreekt.

De Tweede Kamer debatteert morgen vanaf 10.45 uur over het verslag van Schippers. Dan wordt besloten hoe het verder gaat.

Breed spectrum

Schippers adviseert om de volgende informateur de opdracht te geven om de mogelijkheden te verkennen die er zijn voor de vorming van een kabinet "dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking" met de Eerste en Tweede Kamer. De kans is groot dat Schippers zelf opnieuw als informateur wordt aangewezen.

Ze schrijft nog in haar eindverslag van deze informatieronde dat haar opdracht inhoudelijk moeilijk was. Ze zegt dat de partijen vooral bij elkaar waren gebracht op basis van de verkiezingsuitslag en niet op basis van overeenkomsten in hun verkiezingsprogramma's. "Dat betekende dat een breed politiek inhoudelijk spectrum overbrugd zou moeten worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl