NOS NieuwsAangepast

Consumentenbond: boeterentes nog steeds te hoog

Banken en andere hypotheekverstrekkers rekenen nog steeds te hoge boeterentes als mensen eerder hun hypotheek aflossen of oversluiten. Dat stellen de Consumentenbond en vergelijkingssite Ikbenfrits. na onderzoek. Ook zijn overzichten met aflossingen "volkomen onduidelijk".

Eind maart concludeerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat banken te hoge boetes hebben gerekend bij klanten die hun hypotheek vervroegd aflossen of oversluiten naar een andere hypotheek. Banken beloofden beterschap, maar volgens de Consumentenbond gaat het nog steeds niet goed. Vijf banken hebben volgens de Consumentenbond zelfs alles fout gedaan.

"Banken zijn onduidelijk over hoe de boeterenteberekening tot stand is gekomen", zegt de directeur van de Consumentenbond. "Het is schokkend om te zien dat sommige banken denken dan te kunnen volstaan met een bedrag en een datum van berekening. Wat hebben hun klanten daar aan?"

Duizenden euro's te veel

Wie tijdens de lopende rentevaste periode van bank verandert, moet een zogeheten boeterente betalen. Deze mag volgens Europese regels maximaal zo hoog zijn als de inkomsten die de bank mist door die overstap, maar mensen moeten soms duizenden euro's meer betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl