'De bank vertelde niet hoe de boeterente tot stand was gekomen'
"Ik dacht: misschien kan ik nog wat geld terugkrijgen", zegt Sietse van der Wal. Hij moest de bank een boete van 7000 euro betalen voor het oversluiten van zijn hypotheek, maar nu blijkt dat banken daarvoor vaak te hoge boetes hebben gevraagd.
Van der Wal had het geld nodig omdat hij een nieuwe woning had bijgekocht. De hypotheek was bedoeld voor een lagere hypotheeklast, vertelt hij. "Door de hypotheek over te sluiten, kon ik iets meer geld lenen zodat ik met mijn plannetjes verder kon." Een persoonlijke lening was voor hem geen optie. "Die rentes zijn veel hoger."
In eerste instantie wilde Van der Wal niet oversluiten, mede vanwege de boete die eraan vastzat. "Je leent meer geld om een lagere rente te hebben, dat vond ik wat dubbel." Uiteindelijk nam hij een financieel adviseur in de arm, die hem vertelde dat over het boetebedrag met de bank niet te onderhandelen is en de boete nou eenmaal betaald moet worden.
Hierna accepteerde hij de oversluitboete alsnog. "Het was noodzakelijk, anders werd het maandbedrag te hoog en had ik niet kunnen voldoen aan de voorwaarden van hypotheeklenen. Je wordt zo gedwongen die boete te betalen."
Berekening boete
De bank gaf hem verder geen uitleg over de berekening van het boetebedrag. "Het is me niet verteld en ik kan er niet uithalen waarom het zo’n hoog bedrag is."
"Het is raar dat er nu pas regels zijn die de banken moeten handhaven. Waarschijnlijk zijn er veel mensen gekort met die boetes. Dat boetegeld hadden ze voor andere doelen kunnen gebruiken."
Van der Wal verwacht niet dat hij geld terugkrijgt, maar hoopt het wel. "Ik hoop dat er goede richtlijnen komen en dat mensen hun hypotheek kunnen overzetten zonder dat het veel geld kost."