Muitende militairen in Bouaké
NOS NieuwsAangepast

Leger Ivoorkust grijpt in bij opstand militairen

Elitetroepen hebben ingegrepen bij een groep muitende militairen. Al sinds vanochtend is er geweervuur te horen in de steden Abidjan, Bouaké en Daloa. Zowel de regeringstroepen als de muiters hebben schoten gelost.

De militairen zijn boos op de regering omdat een eerder beloofde bonus is geschrapt. Sinds donderdag is er daarom een opstand gaande. Er zijn wegen geblokkeerd, militairen zijn de straat op gegaan en er wordt in de lucht geschoten.

Veel scholen en bedrijven houden hun deuren gesloten uit vrees voor geweld. Vanuit een overkoepelende organisatie is aan alle banken in het land de opdracht gegeven niet open te gaan.

Blokkades

De opstand is het grootst in Bouaké, de tweede stad van het land. Bouaké werd gisteren afgesloten door de muiters. Twee mensen die probeerden door de blokkade te komen, werden neergeschoten. Nu zou er bij de toegangsweg aan de noordkant worden geschoten. Het is onduidelijk of de toegang tot de stad nog steeds is geblokkeerd.

Ook in Daloa is zwaar geweervuur gehoord. Daloa is een minder grote stad, maar wel een belangrijke handelsstad. Vanaf hier worden de meeste cacaobonen, Ivoorkusts belangrijkste exportproduct, verhandeld. De handel is stilgelegd en alle regeringsgebouwen in Daloa zijn gesloten.

Bevel

De legerleider heeft gezworen de opstand te breken. Gisteren verklaarde hij dat vele opstandelingen zijn bevel om zich weer bij het leger aan te sluiten hebben gevolgd. De leider van de muiters verklaarde eerder op televisie dat hij de eis voor de bonus zou laten vallen, maar niet iedereen heeft daar gehoor aan gegeven. Daarom zijn er elitetroepen op de opstandelingen afgestuurd.

In januari kwamen de militairen ook in opstand, met name in Bouaké. Toen werden de extra bonussen beloofd aan de militairen. De regering kan die belofte niet waarmaken omdat de prijs van cacaobonen sterk is gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl