Ontevreden militairen dit weekend in de stad Abidjan
NOS NieuwsAangepast

Elitetroepen op weg naar opstandige militairen Ivoorkust

Ivoorkust zet zich schrap voor een confrontatie tussen het leger en muitende militairen in Bouaké, de op een na grootste stad van het land. Een legerkonvooi is onderweg naar de stad om de opstand van militairen de kop in te drukken.

In het konvooi zouden onder anderen speciale eenheden en leden van de Republikeinse Garde meereizen. Het ministerie van Defensie laat weten dat er een militaire operatie ophanden is om "de orde te herstellen".

Een van de leiders van de muitende militairen zegt dat hij "klaar is om te vechten" als het leger aanvalt. Hij weigert te onderhandelen.

Bonus

Vrijdag gingen boze militairen in meerdere steden de straat op. Ze eisen dat een beloofde bonus wordt uitbetaald. De regering beloofde de bonus in januari, maar omdat de prijs van cacao is ingestort is het extraatje uitgesteld. Cacao is een van de belangrijkste exportproducten van het land.

Bouaké is het centrum van de muiters. De militairen hebben de toegang tot de stad afgesloten. Twee mensen die gisteren langs een blokkade probeerden te komen, werden neergeschoten. In Bouaké en andere steden zijn in totaal zestien gewonden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl