De deelnemers aan de 'Een Gordel, Een Weg'-top in Peking
NOS NieuwsAangepast

China strooit met miljarden bij top over nieuwe 'Zijderoute'

In China zijn de leiders van 29 landen en delegaties van honderd landen bijeen om te praten over een groot handelsinitiatief van China. Bij de start van de top over het Chinese 'Een Gordel, Een Weg'-initiatief werd bekend dat Peking er nog eens 780 miljard yuan in steekt, wat neerkomt op meer dan honderd miljard euro.

Het project, dat vier jaar geleden werd aangekondigd, behelst de bouw van havens, spoorlijnen, oliepijpleidingen en andere infrastructuur in zo'n 65 landen. Het wordt omschreven als de Zijderoute van de 21e eeuw.

Veel landen zijn enthousiast over de grootschalige Chinese investeringen en wijzen op de kansen voor ontwikkelingslanden, maar er bestaan ook zorgen over de invloed die China ermee zou kopen.

Politieke belangen

China-specialist Garrie van Pinxteren van instituut Clingendael zegt dat er behalve het economisch aspect ook politieke belangen spelen. "Het is een van de belangrijkste initiatieven van het buitenlandbeleid van president Xi Jinping, met als doel om China's internationale politieke invloed uit te breiden."

"Zo probeert Xi Jinping bijvoorbeeld te bereiken dat Oost-Europese landen sneller voor China kiezen als het ze bijvoorbeeld grote Chinese investeringen kan opleveren", vertelt Van Pinxteren. "Ook als die projecten niet helemaal voldoen aan de eisen die de EU aan dit soort investeringen stelt, en als de EU zo'n investering niet zo ziet zitten."

Landen als de Verenigde Staten, Rusland en India zetten dan ook vraagtekens bij het handelsinitiatief. India heeft bijvoorbeeld bezwaar gemaakt tegen projecten in het Pakistaanse deel van Kasjmir waarbij Chinese staatsbedrijven betrokken zijn. New Delhi beschouwt die aanwezigheid impliciet als een erkenning dat het Pakistaans grondgebied betreft. "Pakistan is van oudsher een bondgenoot van China. Dat geeft wel aan hoeveel politiek achter dit soort projecten zit", zegt Van Pinxteren.

Ze moeten eerst goed onderzoeken in hoeverre China's plannen ook echt in hun eigen voordeel zijn.

Garrie van Pinxteren over de rol van westerse landen

President Xi Jinping zei bij de start van de top, die over twee dagen is uitgesmeerd, dat China er niet op uit is "onze wil op te leggen aan anderen". Hij sprak zich uit voor economische integratie en samenwerking op het gebied van financieel toezicht, terreurbestrijding en veiligheid.

Westerse leiders ontbreken in Peking. Wel hebben onder meer de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk vertegenwoordigers gestuurd naar de Chinese hoofdstad. "Ik kan me voorstellen dat je als westers land de conferentie op lager niveau wel volgt, zodat je weet wat er gebeurt. Maar met een hoge delegatie geef je de plannen te veel politieke steun."

Volgens Van Pinxteren hoeven westerse landen niet per se te vrezen dat ze de boot missen: "Ze moeten eerst goed onderzoeken in hoeverre China's plannen ook echt in hun eigen voordeel zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl