Reuters

"Muziek is geen vuurwerk, muziek is gevoel." Met die uitspraak stal Songfestivalwinnaar Salvador Sobral de harten van veel Portugezen - en talloze andere Europeanen. De ingetogen zanger wil niets liever dan de muziekwereld veranderen.

"Het lied heeft emotionele inhoud, een tekstuele boodschap en harmonie", zei hij na zijn winst gisteravond. "Iets wat mensen tegenwoordig niet meer gewend zijn. Ze krijgen nummers op de radio voor hun kiezen met de boodschap: je moet dit leuk vinden, want we gaan het 16 keer per dag draaien."

Sobral kreeg voor zijn melancholische, in het Portugees gezongen liefdeslied 758 punten. Hij schreef historie door zijn land voor het eerst - na 53 jaar jaar deelname - het Eurovisiesongfestival te winnen. Tot vreugde en soms ook ongeloof in Portugal. "Er waren meer buitenlanders dan Portugezen die voor hem juichten", zei een barman in Lissabon, de geboorteplaats van Sobral.

Songfestivalwinnaar Sobral: de muziek heeft gewonnen

De barman is trots op Sobrals prestatie en zijn boodschap. "Hij heeft zo veel mensen ontroerd en zegt dat zijn muziek niet draait om de vorm maar om het gevoel." Dat sentiment wordt op Twitter massaal gedeeld. Mensen vinden het knap dat hij met een niet-Engelstalig zo goed emotie kan overbrengen.

"Als je de taal niet begrijpt, maar toch tot tranen toe geroerd bent, dan verdient het te winnen", twittert iemand.

Vier miljoen mensen in Nederland zagen Sobral winnen en de meiden van OG3NE elfde worden. De drie zussen waren teleurgesteld, "maar ja, het is niet anders. We hopen dat we gewoon iets heel goeds hebben neergezet en Nederland trots hebben kunnen maken."

Ook op social media is er teleurstelling over het resultaat van de Nederlandse inzending. Dat ze in de top-5 kwamen van de vakjury zegt volgens velen genoeg.

De trots in Portugal zal wellicht nog groter zijn. Sobral werd vooraf al gezien als een favoriet, maar vanwege het roemloze verleden van zijn land waren de Portugezen afwachtend. Na de overwinning werd door sommigen zelfs een verband gelegd met het bezoek van de paus. Fransiscus was gisteren in bedevaartsoord Fátima om twee Portugese kinderen heilig te verklaren.

Vooral de inwoners van Lissabon hebben alle reden te geloven in een zegen vanuit de hemel. Een feestvierder daar vatte het samen: "Portugal heeft gewonnen, de paus, het Songfestival en Benfica!" De voetbalclub uit Lissabon is gisteren voor de 36e keer kampioen geworden.

Vorig jaar werd het land nog Europees Kampioen voetbal. Ook met die zege is op Twitter een verband gelegd met gisteravond. Vooral door de vergelijkbare manier waarop aanvoerder Ronaldo en Songfestivalwinnaar Sobral de winst vierden.

STER reclame