Ontevreden militairen bij het legerhoofdkwartier in Abidjan
NOS Nieuws

Muitende militairen roeren zich in Ivoorkust

In diverse steden in Ivoorkust zijn militairen in opstand gekomen. Ze zijn boos op de regering omdat een beloofde bonus is geschrapt. De toegangswegen naar de tweede stad van het land, Bouaké, zijn geblokkeerd door muitende militairen.

In januari was er ook al onrust onder militairen over hun salaris. Een akkoord maakte daaraan een einde. President Ouattara beloofde toen een bonus, uit te betalen in meerdere periodes.

De afgelopen maanden is Ivoorkust echter in financiële moeilijkheden gekomen, onder meer doordat de prijs van cacao is ingestort. De legerleiding kwam deze week met de regering overeen dat de uitbetaling van de bonussen daarom wordt gestaakt.

Gewonden

Dit akkoord leidt tot woede bij een deel van de militairen. Niet alleen in Bouaké, maar ook in Abidjan, Korhogo, Daloa, Man en Bondoukou zijn militairen de afgelopen twee dagen de straat op gegaan en schieten ze in de lucht. Er zijn berichten dat daarbij in Korhogo twee gewonden zijn gevallen.

De legerleiding heeft gedreigd met strenge maatregelen tegen de muiters, maar die zijn daarvan niet onder de indruk. "We zijn klaar om te vechten als we worden aangevallen", zegt een woordvoerder van de ontevreden militairen, "We hebben niets te verliezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl