De voormalige eigenaar van Yukos, Michail Chodorkovski
NOS Nieuws

Yukos Oil volgens Nederlandse regels onrechtmatig failliet verklaard

Het Russische vonnis waarin oliebedrijf Yukos in 2006 failliet is verklaard, wordt in Nederland niet erkend. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Volgens het hof waren de Russische autoriteiten uit op het faillissement van Yukos Oil en hebben ze dit uitgelokt. Erkenning van een onrechtmatig vonnis is "strijdig met de Nederlandse openbare orde", oordeelt het hof.

De Russische belastingdienst legde Yukos ten onrechte voor vele miljarden euro's belastingaanslagen en boetes op, die het bedrijf binnen korte tijd moest betalen. Een voorstel van Yukos voor een betalingsregeling werd niet geaccepteerd, waarna het bedrijf failliet ging. Daarna werd het doorverkocht aan onder meer het Russische staatsoliebedrijf Rosneft.

Ook het veilen van onderdelen van Yukos aan andere bedrijven was volgens het hof onrechtmatig.

Waardeloze aandelen

De zaak was aangespannen door Promneftstroy, een van de nieuwe eigenaren van Yukos. In de uitspraak stelt het hof vast dat dat bedrijf 307 miljoen dollar heeft betaald voor aandelen Yukos Finance, een van de buitenlandse takken van Yukos, en daarvoor niets heeft gekregen.

Het hof zegt dat de curator van Yukos niet bevoegd was om de aandelen over te dragen en was Promneftstroy zich bij het kopen van de aandelen bewust van dit risico. Dat het inderdaad is gebeurd, is geen reden om tot een andere beslissing te komen, zegt het hof.

Nederlandse postbus

De zaak werd in Nederland gevoerd omdat de buitenlandse takken van Yukos schuilgaan achter een beschermingsconstructie in een Nederlandse stichting.

Yukos was rond 2006 het grootste oliebedrijf van Rusland. Het werd geleid door een groot tegenstander van president Poetin, de rijke zakenman Michail Chodorkovski. Daarna is hij veel van zijn rijkdom kwijtgeraakt. Van 2005 tot 2013 zat hij in de gevangenis voor belastingontduiking en fraude. Aangenomen wordt dat de zaak was aangespannen om Chodorkovski te verhinderen de politiek in te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl