Russische olieconcerns bevechten elkaar in Amsterdam
Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft heeft de curator die betrokken was bij het faillissement van olieconcern Yukos Oil omgekocht. Dat zeiden advocaten van Yukos volgens de NRC vandaag voor het gerechtshof in Amsterdam. In Nederland loopt al jaren een procedure over de zeggenschap over het Nederlandse bedrijf Yukos Finance, met bezittingen ter waarde van 800 miljoen euro.
Yukos was tien jaar geleden het grootste olieconcern in Rusland. Het werd geleid door Michail Chodorkovski, een belangrijke tegenstander van president Poetin. De Russische belastingdienst legde Yukos forse belastingaanslagen op, waarna het bedrijf failliet ging en werd verkocht aan onder meer Rosneft.
Uit een overboekingsdocument blijkt volgens de NRC dat de Russische curator Rebgun na het faillissement 90 miljoen dollar kreeg van Rosneft. Volgens advocaten zorgde de Russische regering er heimelijk voor dat Rebgun de activa van Yukos Oil in handen van Rosneft speelde. Later werd Rebgun genomineerd voor een bestuurszetel bij Rosneft. "Een eigenaardige beloning voor een onafhankelijke curator", zei een van de advocaten van Yukos.
Gemanipuleerde rechtsgang
Vorige week schreef de NRC over processtukken in een andere rechtszaak in Nederland tussen de twee olieconcerns. Rosneft zou in Armenië vonnissen hebben gefabriceerd om de rechtsgang in Nederland te manipuleren. Het Amsterdamse hof zou in 2011 op basis van een gemanipuleerd vonnis hebben geoordeeld dat Rosneft moest worden erkend als aandeelhouder van Yukos in Armenië.