Agenten verplaatsen hekken bij het huis van Koen Everink voorafgaand aan de reconstructie van moord
NOS NieuwsAangepast

Vermoord door de tenniscoach, of toch niet?

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Vermoord. Wapen. Everink. Halsslagader. Gestoken. Het zijn een paar van de zoektermen, aangetroffen op de iPad van Mark de J. Vanaf vandaag staat de 30-jarige tenniscoach terecht voor de moord op zakenman Koen Everink.

Het bewijs in de zaak lijkt overweldigend. Naast de opvallende zoektermen zijn er volgens het Openbaar Ministerie dna-sporen die wijzen op De J.'s betrokkenheid. Er zat bloed van Everink in zijn auto. En waarom lag het peperdure horloge van Everink verstopt bij de zus van de tenniscoach?

Alleen een bekentenis van Mark de J. ontbreekt. Hij houdt vol dat hij niets met de moord te maken heeft.

Robin Haase in 2015 met zijn coach Mark de J.

Zakenman Koen Everink wordt in maart vorig jaar door zijn 6-jarige dochtertje gevonden in zijn huis in Bilthoven. Hij blijkt omgebracht met tientallen steken van een van zijn eigen keukenmessen.

De avond ervoor heeft Everink voetbal gekeken met een vriend: Mark de J., de tenniscoach van Robin Haase.

Mark de J. meldt zich de volgende ochtend bij de politie. Hij vertelt dat hij verdachte figuren heeft gezien rond het huis van Everink. Kort daarna vertrekt hij met Haase naar Miami voor een tennistoernooi. Het tweetal is daarom ook niet op de begrafenis van Everink.

Het toernooi is geen succes. Haase raakt geblesseerd en moet voortijdig opgeven. Samen met zijn coach keert hij terug naar Nederland, drie weken na de moord op Everink. Zodra ze aankomen op Schiphol, wordt De J. aangehouden.

Gokschuld

De politie heeft in de tussentijd niet stilgezeten. De J. blijkt een flinke schuld te hebben bij Everink. Hij had tienduizenden euro's geleend van de zakenman, geld dat hij gebruikte om online te pokeren. Mogelijk is er ruzie ontstaan over de terugbetaling.

Terwijl De J. vastzit in de cel, stapelt het belastend bewijs zich op. Zijn dna zit op een van de messen naast het lichaam van Everink. In de auto van Mark de J. vindt de politie een bloedspoor van het slachtoffer. Zijn schoenafdruk staat op een envelop waar ook bloed op zit van Everink. En dan zijn er de zoektermen op zijn iPad en het horloge van de zakenman, dat later verstopt blijkt te zijn bij de zus van de verdachte.

Gijzeling

De J. blijft de moord in alle toonaarden ontkennen. Hij zegt op de avond van de moord te zijn gegijzeld door vier mannen voor het huis van Koen Everink. Zij namen hem mee in zijn eigen auto en zouden hem hebben bedreigd.

Maar in het huis van Everink vindt de politie geen sporen van andere verdachten. Ook uit de stappenteller op de telefoon van De J. zou blijken dat zijn verhaal niet kan kloppen.

In juli vorig jaar werd de moord gereconstrueerd

Volgens Mark de J. lijden de opsporingsautoriteiten aan tunnelvisie. Donderdag deed zijn advocaat nog een poging de rechter-commissaris in de zaak te wraken en de rechtszaak uit te stellen, maar die verzoeken werden afgewezen.

Dat betekent dat de rechtbank de zaak vanaf vandaag inhoudelijk kan behandelen. Een strafeis wordt morgen verwacht, nadat de nabestaanden van Koen Everink hun verhaal hebben gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl