Politieonderzoek bij de villa van Koen Everink
NOS NieuwsAangepast

Extra onderzoek naar stappenteller in moordzaak Everink

Mark de J. blijft langer vastzitten op verdenking van de moord op Koen Everink in maart. Justitie heeft meer tijd nodig voor het onderzoek naar de dood van de zakenman, zo bleek vandaag tijdens een pro-forma-zitting in de rechtbank van Utrecht.

De rechtbank vindt dat de "serieuze verdenkingen tegen De J." nog overeind staan. Het bloedspoor van Everink in de auto van De J. en de vondst van een horloge van de zakenman in het huis van de zus van de verdachte, blijven de belangrijkste aanwijzingen.

Justitie wil onder meer extra onderzoek naar de stappenteller op de telefoon van De J. De gegevens daarop zouden niet overeenkomen met de verklaring van de verdachte. Ook wil het OM meer onderzoek naar de messen waarmee Everink is neergestoken.

Justitie verwacht dat het strafdossier tegen de verdachte op 10 november rond is. De moordzaak zou dan in februari inhoudelijk voor de rechter komen.

'Onnodig vertragen'

Advocaat Pieter Hoogendam van De J. vindt dat Justitie het proces onnodig vertraagt. "Met deze extra punten kan het wel tot volgende zomer duren", zei hij in de rechtszaal. Hij verwijt het OM dat het psychologische onderzoek naar de verdachte nog niet is uitgevoerd.

Ook vindt Hoogendam dat Justitie zich te veel vastbijt in het scenario dat zijn cliënt de dader is. De werkelijke daders van de moord zouden nog altijd vrij rondlopen, stelt de advocaat. De J. heeft altijd volgehouden dat hij op de avond van de moord is ontvoerd door vier mannen.

De carrière van Mark de J. is volgens zijn advocaat onnodig verwoest, evenals zijn persoonlijke leven. De verdachte is de ex-tenniscoach van de Nederlandse profspeler Robin Haase. De J. was vandaag aanwezig in de rechtszaal evenals zijn familie en nabestaanden van de gedode zakenman.

Justitie vindt dat er voldoende redenen zijn om De J. langer vast te houden. Er kan volgens de officier van justitie zelfs sprake zijn van voorbedachte rade als blijkt dat de bovenstaande zoektermen voorafgaande aan de dood van Everink zijn opgezocht op de iPad van de verdachte. Het OM vindt het uiterst verdacht dat de verdachte zijn verklaring steeds wijzigt.

'Ik ben er klaar mee'

De J. nam zelf ook het woord in de rechtszaal. Hij twijfelt aan de transparantie en eerlijkheid van het strafonderzoek. "Ik ben er klaar mee, de emoties lopen met name de laatste weken hoog op", zei hij. "Ik zou wel naar huis willen."

Het onderzoek tegen hem wordt volgens de verdachte moedwillig vertraagd. Justitie zou zijn verklaringen consequent uit zijn verband hebben getrokken. "Naar de emoties wordt niet gekeken."

Mark de J. in actie tijdens het NK van 2015

De 42-jarige zakenman Everink werd dit voorjaar dood gevonden in zijn huis in Bilthoven. De avond ervoor was tenniscoach De J. nog bij hem thuis geweest; ze waren vrienden. Justitie denkt dat De J. Everink heeft doodgestoken, maar die ontkent dat.

Gokschuld

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte een gokschuld had bij Everink van enkele tienduizenden euro's. Het OM denkt dat dit het motief was voor de moord.

Tegen de politie verklaarde De J. dat hij door vier mannen werd overmeesterd toen hij op de avond van de moord bij het huis van Everink vertrok. Deze mannen zouden hem in zijn auto hebben ontvoerd. Volgens het OM zijn in de woning geen sporen aangetroffen van mogelijke andere daders, maar wel dna-materiaal van De J.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl