Xandro Schenk baalt
NOS VoetbalAangepast

Go Ahead: in twaalf maanden van promotie naar degradatie

Het avontuur van Go Ahead Eagles op het hoogste niveau is na een jaar weer voorbij. Zondag degradeerde Go Ahead naar de Jupiler League na de 4-0 nederlaag tegen Ajax.

De club uit Deventer boekte in het hele seizoen tot nu toe slechts zes overwinningen. De hoogte- en de dieptepunten van de afgelopen twaalf maanden.

22 mei 2016: Go Ahead Eagles promoveert naar eredivisie

Na een jaar afwezigheid speelt Go Ahead Eagles weer in de eredivisie. Een 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap is genoeg voor de ploeg uit Deventer om te promoveren, na een 4-1 overwinning in het eerste duel.

Joey Groenbast (l) en Kenny Teijsse (r) vieren de promotie van Go Ahead Eagles

Augustus 2016: de versterkingen van Go Ahead Eagles

Zowel in de zomer als in de winter sleutelt Go Ahead Eagles aan de samenstelling van de selectie. De club uit Deventer roert zich nadrukkelijk op de transfermarkt.

Voor de start van de competitie versterkt Go Ahead zich met centrale verdediger Sander Fischer, middenvelders Joey Suk en Kevin Brands en aanvallers Sam Hendriks en Sinan Bytyqi.

6 november 2016: Go Ahead verslaat koploper Feyenoord

Met 21 punten achterstand op Feyenoord ontvangt hekkensluiter Go Ahead Eagles de koploper in de Adelaarshorst. Op het veld is van dat verschil niets te zien en dus boekt Go Ahead de eerste competitiezege (1-0) in 31 jaar op Feyenoord.

Goal Antonio helpt Go Ahead aan zege op Feyenoord

Het betekent voor Feyenoord de eerste competitienederlaag. Pas in februari 2017 boekt Go Ahead Eagles de eerste uitzege van het seizoen. Opmerkelijk is dat er bij Feyenoord, in april 2015, voor het laatst werd gewonnen in een uitduel.

Januari 2017: de versterkingen van Go Ahead Eagles

In de winterstop, Go Ahead Eagles is dan hekkensluiter, winkelt de club vooral in Engeland. Verdediger Lum Rexhepi wordt vastgelegd en er worden drie spelers gehuurd: middenvelders Pedro Chirivella en Daniel Crowley en oud-Feyenoorder Elvis Manu.

Go Ahead Eagles met drie huurlingen op jacht naar veilige plek

22 maart 2017: trainer Hans de Koning wordt ontslagen

Na acht maanden eredivisievoetbal ontslaat Go Ahead trainer Hans de Koning. De 56-jarige Rotterdammer wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten van de club.

Hans de Koning op de bank bij Go Ahead Eagles

De Koning was sinds maart 2016 in dienst bij Go Ahead. Hij eindigde als vijfde in de Jupiler League, maar wist via de nacompetitie promotie af te dwingen.

24 maart 2017: Go Ahead stelt Robert Maaskant aan als interim-trainer

Twee dagen na het ontslag van De Koning stelt Go Ahead Eagles Robert Maaskant aan als interim-trainer. De 47-jarige Maaskant moet de club voor degradatie zien te behoeden.

Go Ahead Eagles-trainer Robert Maaskant geeft aanwijzingen aan Elvis Manu en Daniel Crowley

Maaskant, die in 1989 zijn voetbalcarrière begon in Deventer en daar zes jaar later kortstondig trainer was, heeft een contract getekend tot het einde van het seizoen. Plannen voor een vervolg in Deventer zijn er niet.

"Het is een immense sportieve opgave, maar tegelijkertijd zijn in mijn ogen alle middelen aanwezig om de klus te klaren", zegt Maaskant bij zijn aanstelling.

"De staf, de spelersgroep, de betrokken achterban, de medewerkers en vrijwilligers; iedereen is doordrongen van het feit dat we het grote doel - handhaving - alleen met z'n allen kunnen bereiken."

Het opmerkelijke pad van trainer Maaskant

7 mei 2017: Go Ahead Eagles degradeert uit eredivisie

Het doek valt. Na tien maanden voetbal op het hoogste niveau kan Go Ahead Eagles de rentree in de eredivisie niet belonen met een extra jaar. De hekkensluiter verliest, met nog een competitieduel te gaan, met 4-0 van Ajax.

Andere trainers, nieuwe spelers: heeft allemaal niet geholpen. Geen eredivisievoetbal meer komend jaar aan de Vetkampstraat. Volgend jaar speelt de club uit Deventer weer in de Jupiler League.

Maaskant treurt: dit valt zwaar in Deventer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl