Minister van Defensie Von der Leyen en inspecteur-generaal van de strijdkrachten Wieker
NOS NieuwsAangepast

Inspectie alle Duitse kazernes op nazi-memorabilia

De commandant van de Duitse strijdkrachten gaat alle Duitse kazernes laten inspecteren op memorabilia uit de nazi-tijd.

Aanleiding is de vondst afgelopen zaterdag bij de inspectie van een kazerne in Donaueschingen van spullen uit de Tweede Wereldoorlog. In een ontspanningsruimte stond een vitrine met stalen helmen van de Wehrmacht. Ook werden er Duitse wapens uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en hing er een schilderij van een Wehrmacht-soldaat aan de muur.

Het schandaal begon vorige week, toen in de kazerne van Franco A. een verzameling Wehrmachtspullen werd gevonden. De Duitse officier werd anderhalve week geleden opgepakt omdat hij zich had voorgedaan als Syrische vluchteling. Hij wordt ervan verdacht dat hij lid was van een extreem-rechts netwerk en dat hij een terroristische aanslag wilde plegen.

Niet illegaal

Het Duitse ministerie van Defensie zegt dat alle legerbases worden onderzocht om te kijken of de regels over het omgaan met memorabilia uit het nazi-tijdperk worden nageleefd. Minister Von der Leyen van Defensie heeft gezegd dat verering van de Wehrmacht niet getolereerd mag worden, en dat het leger rechts-extremisme moet uitroeien.

Het is in Duitsland niet illegaal om spullen van de Wehrmacht te bezitten. Symbolen die herinneren aan het nazisme, zoals het hakenkruis, zijn dat wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl