AFP
NOS NieuwsAangepast

Nazi-parafernalia in Duitse kazerne gevonden

In een kazerne in Midden-Duitsland zijn nazi-parafernalia gevonden. Inspecteurs van het leger hadden na een tip ter plaatse een onderzoek ingesteld.

In een ontspanningsruimte in de kazerne in Fürstenberg stond een vitrine met stalen helmen van de Wehrmacht. De bijgevoegde tekst 'gedenazificeerd' is vermoedelijk ironisch bedoeld. Ook stonden er pistolen en machinegeweren van de Duitse strijdkrachten uit de Tweede Wereldoorlog. Aan de muur hing een schilderij van een Wehrmacht-soldaat met een geweer over de schouder.

Franco A.

De ontdekking is direct gemeld aan minister van Defensie Ursula von der Leyen. Ze zei gisteren naar aanleiding van het schandaal met luitenant Franco A. dat ze er rekening mee houdt dat meer incidenten in het leger aan het licht zullen komen met een rechts-extremistische achtergrond. In de kazerne van luitenant Franco A. zijn ook spullen gevonden die de Wehrmacht verheerlijken.

De luitenant had zich uitgegeven voor een christelijke Syrische vluchteling, maar wordt nu als lid van een extreem-rechts netwerk verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

Naar aanleiding van het geval van de luitenant liet Von der Leyen scherpe kritiek op het leiding van de Bundeswehr horen. Gisteren slikte ze die kritiek gedeeltelijk weer in. De SPD stelt Von der Leyen, een partijgenoot van bondskanselier Merkel, verantwoordelijk voor de schandalen in het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl