EPA
NOS NieuwsAangepast

Duitse minister van Defensie in de knel door 'extreem-rechts netwerk'

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen heeft een bezoek aan de VS afgezegd. Zij wil voorrang geven aan het onderzoek naar een militair die vorige week werd opgepakt. De luitenant had zich in 2015 als asielzoeker laten registreren, vermoedelijk om een aanslag te plegen en asielzoekers daarvan de schuld te geven.

De Berlijnse krant Der Tagesspiegel hoorde in "veiligheidskringen" dat in het onderzoek naar de luitenant een dodenlijst is opgedoken, waarop de namen van oud-bondspresident Gauck en minister van Justitie Maas staan. Ook een prominent lid van de Berlijnse afdeling van de politieke partij Die Linke zou op het lijstje staan.

Netwerk

Regionale Duitse kranten schrijven dat het ministerie aanwijzingen heeft dat de luitenant lid is van een extreem-rechts netwerk binnen het Duitse leger dat ten minste uit vijf militairen bestaat.

Von der Leyen wil zich op de basis waar luitenant Franco A. gelegerd was op de hoogte laten stellen van het onderzoek. Er is daar een wapen gevonden met een hakenkruis op de loop gegraveerd. Ook is er munitie verdwenen.

  • EPA
    Oud-president Joachim Gauck van Duitsland
  • EPA
    Heiko Maas, de Duitse minister van Justitie

Von der Leyen haalde zondag hard uit naar de militaire leiding van het leger, de Bundeswehr. "De Bundeswehr heeft een instellingsprobleem en kampt overduidelijk met een gebrek aan leiding op meerdere gebieden", zei ze in een tv-programma.

Aanleiding voor de uithaal was vermoedelijk het feit dat de officier al tijdens zijn opleiding in beeld gekomen is als iemand met extreem-rechtse opvattingen, die ook in zijn afstudeerscriptie tot uiting kwamen. Zijn superieuren verzuimden dit aan de militaire inlichtingendienst door te geven en gaven hem een tweede kans.

Woedend

De belangenorganisatie van Duitse militairen is woedend op Von der Leyen, omdat ze met haar kritiek de hele Bundeswehr en de daar heersende korpsgeest in een kwaad daglicht stelt. "Als mevrouw Von der Leyen zegt dat er een leiderschapsprobleem is, moet je natuurlijk zeggen: gezag komt van boven", zei de voorzitter van de belangenclub.

Von der Leyen zei vanavond op een bijeenkomst in Berlijn dat ze haar verantwoordelijkheid in deze zaak niet wil ontlopen. "Ik heb de eindverantwoordelijkheid en die neem ik ook", zei ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl