NOS NieuwsAangepast

Ruzie tussen Duitse minister en militaire top om extreem-rechtse militair

Spoedoverleg om extreem-rechtse militair

In Berlijn werd vandaag spoedoverleg gevoerd tussen de minister van Defensie en de militaire top. Aanleiding is het onderzoek naar de rechts-extremistische militair Franco A., die vorige week werd opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag.

Hij had zich eind 2015 laten registreren als Syrische asielzoeker, vermoedelijk om de schuld van de aanslag in de schoenen van een vluchteling schuiven.

Als minister is ze zelf eindverantwoordelijke, dus ze vinden het net zo goed haar eigen schuld.

NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek

Volgens minister Von der Leyen kampt de hele militaire top met een probleem, maar die uitspraak bracht haar zelf ook in de problemen. Duitse militairen waren woedend. "Als minister is ze zelf eindverantwoordelijke, dus ze vinden het net zo goed haar eigen schuld", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in Nieuws & Co op Radio 1.

Wat er precies besproken is tussen de minister en de honderd belangrijkste generaals en admiraals is niet bekend want het gesprek was achter gesloten deuren. "De vraag die op tafel ligt, is ongetwijfeld hoe groot het probleem is met rechts-extremisme in het leger", zegt Van de Hulsbeek.

Uniformen

Het leger heeft volgens Van de Hulsbeek door de uniformen, de hiërarchische structuur en de wapens waarmee gewerkt wordt een grote aantrekkingskracht op extremisten.

Verder ligt ook de vraag op tafel "hoe het kan dat iemand die bekendstaat als rechts-extremist en een ronduit neo-nazistische scriptie heeft geschreven, de hand boven het hoofd wordt gehouden en gewoon mag blijven?" Naar de verantwoordelijke leidinggevenden wordt een onderzoek ingesteld. Daaruit moet blijken of ze nalatig zijn geweest.

Parafernalia

Gisteren kwamen beelden naar buiten van de basis in Frankrijk waar A. gestationeerd was. "Daarop waren parafernalia uit de Tweede Wereldoorlog te zien in de kamers. Zoals een geweer met een hakenkruis. Dat daar een vreemde sfeer hing is dus wel duidelijk."

Bij een medeverdachte van Franco A. is ook munitie gevonden. Het gaat om ongeveer duizend patronen die grotendeels afkomstig zijn uit voorraden van het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl