Franse kiezers brengen hun stem uit
NOS NieuwsAangepast

Opkomst Franse presidentsverkiezingen aanzienlijk lager dan in 2012

Bij de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen was de opkomst om 17.00 uur aanzienlijk lager dan bij de vorige verkiezingen, vijf jaar geleden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat 65,3 procent van de kiezers op dat moment zijn stem had uitgebracht.

In 2012 had om 17.00 uur 71,96 procent van de stemgerechtigde Fransen een stembiljet ingeleverd. Ook de twee verkiezingen daarvoor was de opkomst hoger dan nu.

Emmanuel Macron zou volgens peilingen die in de loop van de dag zijn gehouden op zeker 60 procent van de stemmen kunnen rekenen. Dat melden Franstalige media in België op basis van gelekte informatie van opiniepeilers. In Frankrijk zelf mag op verkiezingsdag over dergelijke cijfers niets worden gepubliceerd.

Macron versus Le Pen: de inhoud

De twee presidentskandidaten brachten vanochtend hun stem uit. Macron deed dat samen met zijn vrouw in hun woonplaats Le Touquet in Noord-Frankrijk. Het echtpaar stemde in het gemeentehuis waar ze trouwden.

Le Pen stemde niet ver daarvandaan in Hénin-Beaumont, bij Lille. Die Noord-Franse plaats wordt beschouwd als thuisbasis van haar partij Front National. Le Pen haalde er in de eerste ronde 46,5 procent van de stemmen.

Franse staatsburgers wachten bij een stembureau in Montreal

De meeste stembureaus zijn om 19.00 dichtgegaan. In de vijftien grootste steden kan tot 20.00 uur worden gestemd. Als het verschil tussen de kandidaten groot genoeg is, is direct daarna duidelijk wie de komende vijf jaar president van Frankrijk is.

Ook in het buitenland hebben Fransen hun stem uitgebracht. In de Japanse hoofdstad Tokio was het vanochtend niet druk bij de Franse ambassade. In Montreal, Canada, konden Fransen gisteren al stemmen. Daar stonden mensen uren in de regen te wachten bij het stembureau.

Lange rij voor stembureau in Montreal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl