AFP
NOS NieuwsAangepast

Waarom sommige Franse homo's tóch voor Le Pen kiezen

  • Chrisje Sterk

    Redacteur NOSop3

  • Chrisje Sterk

    Redacteur NOSop3

"Ik zeg het niet graag hardop tegen mijn vrienden." Thierry (23) stemt morgen op Marine Le Pen. Zijn vrienden zullen raar opkijken over zijn keuze, denkt hij. Het Front National van Le Pen is namelijk tegen het homohuwelijk en Thierry is zelf homo.

NOS
Thierry (23)

Het rechts-populistische Front National probeert het homofobe imago van zich af te schudden, ondanks het plan om het homohuwelijk af te schaffen. Zo zitten er openlijk homoseksuele mannen in de top van de partij, onder wie de rechterhand van Le Pen Florian Phillippot.

Familie

De familie van Le Pen helpt niet echt mee met het creëren van een homovriendelijker imago. Vader Jean-Marie noemde homo's ooit abnormaal en "biologisch afwijkend" en viel laatst nog over de toespraak van de man van de homoseksuele agent die omkwam bij de aanslag op de Champs-Elysées.

En nichtje Marion Marechal Le Pen sprak zich laatst uit tegen het homohuwelijk en tegen de mogelijkheid van lhbt'ers om kinderen te nemen.

NOS
Macron is het populairst

Volgens Thierry is het Front National wel veranderd. "Er is echt een verschil tussen het Front vroeger en het Front van Marine Le Pen. Vroeger had ik echt nooit gestemd op Jean-Marie bijvoorbeeld."

Zijn vriend stemde in de eerste ronde Mélenchon en gaat nu blanco stemmen. Discussies over politiek hebben ze niet, zegt hij lachend. "Nee, dat vermijden we. Al denk ik wel dat hij wat punten van mij begrijpt, zoals ik ook punten van hem begrijp."

Nationale identiteit

De Parijse webdesigner gaat voor Le Pen vanwege haar economische plannen. "Het homohuwelijk is niet haar belangrijkste onderwerp. En zelfs als ze wordt verkozen, dan moet ik nog maar zien dat ze het doorzet."

Thierry kent ook andere homo's die Le Pen stemmen. "Maar om een iets heftigere reden dan ik. Zij zijn bang voor extreem religieuze, homofobe gemeenschappen. Dat begrijp ik eigenlijk ook wel."

NOS
Guy (53)

In de wijk Le Marais, waar veel gaybars zijn, is het niet makkelijk om Front National-stemmers te vinden. Tegenstemmers zijn makkelijker te vinden. Zoals de 53-jarige Guy, die in een kledingwinkel werkt.

"Ik ken geen Le Pen-stemmers en ik wil ze ook niet kennen." Volgens hem loopt Frankrijk achter in Europa als het gaat om homorechten. "Het homohuwelijk is hier pas net ingevoerd, in 2013. Het weer afschaffen is echt een stap achteruit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl