AFP
NOS NieuwsAangepast

Partij van Macron meldt 'gecoördineerde hack' van mails

Kort voor het einde van de campagne voor de Franse presidentsverkiezingen is gisteravond een grote hoeveelheid e-mails, financiële gegevens en campagnedocumenten van presidentskandidaat Macron online gezet. Het gaat om 9 gigabyte aan interne gegevens die via openbare torrent-netwerken worden gedeeld.

Macrons beweging En Marche! noemt het een enorme en gecoördineerde hack, met de bedoeling de democratie te ondermijnen. Dat het in de laatste uren van de campagne naar buiten is gekomen, onderstreept dat volgens En Marche! alleen maar.

Volgens En Marche! zijn echte documenten vermengd met valse informatie. De organisatie van Macron gaf daarvan geen voorbeelden. Voor zover bekend zit er geen voor Macron schadelijke informatie in de documenten.

Campagne gesloten

Macrons rivaal Le Pen kan geen commentaar geven, omdat de campagne sinds middernacht stilligt. Tot morgenavond 20.00 uur, als de stemlokalen sluiten, mogen de kandidaten niets zeggen. In een tweet vroeg Florian Phillipot, de tweede man in het Front National, zich gisteravond af of de 'Macron-leaks' zaken naar boven brengen die onderzoeksjournalisten hebben laten liggen.

De Franse kiescommissie onderzoekt de hack en verbiedt de media informatie uit de gedeelde gegevens te publiceren. Volgens de kiescommissie staan de vrije en eerlijke verkiezingen op het spel en is het publiceren van valse documenten strafbaar, omdat ze op een illegale manier zijn verkregen.

Rusland

Wie er achter de hack zit is niet bekend. Vorige maand zei het campagneteam van Macron dat er hackpogingen waren gedaan, maar dat die mislukt waren. Het campagneteam wees toen met een beschuldigende vinger naar Rusland.

Een Amerikaanse onderzoeker zegt tegen persbureau Reuters dat hij aanwijzingen heeft dat APT28, een groep die verbonden is aan de Russische inlichtingendiensten, achter de hack zit. Hij verwijst naar overeenkomsten met het informatielek waardoor vorig jaar in de VS mails van de Clinton-campagne op straat kwamen te liggen. Volgens de regering-Obama zat Rusland daarachter.

Nepinformatie

In de laatste peilingen stond Macron bijna 25 procentpunten voor op Le Pen van het Front National. Het is moeilijk in te schatten welke invloed het informatielek nog kan hebben. Behalve op Twitter en andere sociale media zal er weinig uit de gelekte informatie worden gepubliceerd. De traditionele media zijn er vandaag zeer terughoudend over.

Macron was eerder het doelwit van nepinformatie. Zo werd een paar dagen geleden nog het valse bericht verspreid dat hij een geheime bankrekening op de Cariben had.

Bitter

Le Pen beweerde gisteren dat stembiljetten voor haar in verschillende regio's verscheurd zijn, in een poging Macron te bevoordelen. Franse kiezers stemmen morgen door óf een biljet voor Macron, óf een biljet voor Le Pen in de stembus te doen.

De campagnestrijd tussen Macron en Le Pen was de afgelopen twee weken fel en bitter. De kandidaten werden op verschillende plekken uitgejouwd en Le Pen werd gisteren in Reims ook bekogeld. Ook het enige televisiedebat tussen de twee verliep in gespannen sfeer. Le Pen zei na afloop dat ze tijdens het debat kwaad werd en daarmee de stemming in het land weergaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl