Stembiljetten met de namen van Macron en Le Pen
NOS NieuwsAangepast

Front National vreest fraude bij presidentsverkiezingen

Het Front National van Marine Le Pen is naar het Franse kiescollege gestapt na meldingen van mogelijke fraude bij de presidentsverkiezingen van komende zondag. De campagneleider van Le Pen zegt dat stembiljetten met haar naam in een aantal kieskringen "systematisch" zijn gescheurd, terwijl die van Le Pens tegenkandidaat Emmanuel Macron intact zijn. Beschadigde stembiljetten mogen volgens de wet niet worden meegeteld.

Verder zouden enkele burgemeesters hebben opgeroepen om niet op Le Pen te stemmen. Dat zou zijn gebeurd in brieven op officieel briefpapier van de betreffende gemeenten en dat is verboden.

Laatste campagnedag

Volgens het Front National komen de meldingen uit zeven departementen, verspreid over Frankrijk. Le Pens campagneleider spreekt van "een ernstige schending van het functioneren van de republiek". De kieswet wordt met voeten getreden, aldus de partij.

In de laatste peilingen staat de rechts-populistische Le Pen bijna 25 procentpunten achter de sociaal-liberale Macron. Vandaag was de laatste campagnedag. Morgen, op de dag voor de verkiezingen, mogen volgens de wet geen stemmen meer worden geworven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl