3000 extra Facebook-medewerkers om ongewenste video's te verwijderen
Facebook gaat het komende jaar 3000 extra medewerkers aannemen die onder meer live video's op het platform gaan monitoren. Dat schrijft topman Mark Zuckerberg in een bericht op Facebook.
De extra medewerkers gaan de bestaande teams, waar nu al zo'n 4500 mensen werken, ondersteunen. Op die manier hoopt Zuckerberg eerder ongewenste (live) video's en andere vormen van content op te sporen en te verwijderen. Het is onduidelijk waar de werknemers worden gestationeerd; Facebook heeft over de hele wereld teams actief die content monitoren.
Daarnaast belooft de topman een sneller stappenplan om ongewenste content te verwijderen. Dat moet het voor gebruikers makkelijker maken om meldingen te doen. De teams die bij Facebook vervolgens de knoop doorhakken, moeten dat eerder kunnen doen.
Moordzaken
Het is een reactie op twee recente gebeurtenissen waarbij de livestream-functie van het platform werd gebruikt bij twee moordzaken. In Cleveland gebruikte Steve Stephens de functie om te vertellen dat hij vlak daarvoor een 74-jarige man had gedood. Vorige week gebruikte een 21-jarige man in Thailand het platform om live te filmen hoe hij zijn 11 maanden oude baby doodde.
Wat bij de twee zaken opviel was dat het lang duurde voordat de video's waren verwijderd. Dat kwam doordat Facebook er pas laat op werd gewezen. In het geval van Cleveland was dat bijna twee uur nadat de eerste video erop was gezet, in Thailand duurde het bijna een dag.
Achilleshiel
Daarmee wordt ook een belangrijks achilleshiel van Facebook blootgelegd. Het kan nog zoveel mensen melden laten monitoren, als gebruikers niet in eerste instantie video's of andere vormen content melden heeft het vrij weinig zin.
Zuckerberg wijst er in zijn bericht op dat het vorige week dankzij een melding lukte om een zelfmoordactie tegen te houden die werd uitgezonden op Facebook Live. Al geeft hij ook toe dat dit niet altijd lukt.