NOS NieuwsAangepast

NSA verzamelde vorig jaar 151 miljoen gegevens van telefoongesprekken

De NSA verzamelde vorig jaar 151 miljoen gegevens (metadata) van telefoongesprekken van Amerikaanse staatsburgers, na een wettelijke inperking van de afluistermogelijkheden van de dienst. Dat is een flinke afname. Onder de oude wet verzamelde de Amerikaanse inlichtingendienst dagelijks miljarden gegevens.

Het is de eerste keer dat het effect van de wettelijke inperking is gemeten. Volgens de nieuwe wet mag de NSA alleen telefoongegevens verzamelen van terreurverdachten en mensen die verdacht worden van banden met terreurorganisaties.

42 terreurverdachten

Uit het eerste jaarlijkse rapport van de Director of Nationale Intelligence blijkt dat de NSA in 2016 slechts toestemming kreeg om 42 terreurverdachten te volgen. Daarnaast was er toestemming om een handvol verdachten in de gaten te houden die de NSA in 2015 identificeerde. Dat betekent dat de NSA toch nog veel meer metadata verzameld heeft dan mocht.

E-mails

De inlichtingendienst verzamelde sinds de aanslagen van 11 september 2001 grote hoeveelheden metadata en sloeg deze op. Na de onthullingen van Edward Snowden in 2013 lagen de bevoegdheden van de inlichtingendiensten onder vuur.

Vorige week maakte de NSA nog bekend dat ze stopt met het verzamelen van e-mails van Amerikanen waarin buitenlanders worden genoemd die onder surveillance staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl