NOS Nieuws

NSA stopt met verzamelen mails over buitenlandse doelwitten

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA stopt met het verzamelen van e-mails van Amerikanen waarin buitenlanders worden genoemd die onder surveillance staan.

Voortaan worden er alleen e-mails onderschept die direct naar of door zo iemand zijn gestuurd. Volgens de NSA neemt hierdoor de kans af dat mailwisselingen van burgers die verder niets met deze personen te maken hebben worden onderschept.

Grondrechten

Ook zegt de NSA dat het de grote meerderheid van internetdata die op die manier zijn verzameld zal vernietigen. Het besluit kwam als een verrassing voor privacy-voorvechters die al langer betoogden dat de dataverzameling van de NSA te breed was en onwettig.

In 2011 oordeelde de rechter al dat de dataverzameling van de NSA een schending van de grondrechten van burgers opleverde. De geheime dienst paste toen zijn werkwijze aan en bewaarde de gegevens op een plek waar niet alle werknemers toegang toe hadden. Vorig jaar bleek dat die aanpassing niet goed werkte en daarom zou de NSA besloten hebben om helemaal met verzamelen van de data te stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl