NOS NieuwsAangepast

Goed nieuws: hulp voor eenzame ouderen en een Algerijnse held

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

In Utrecht rijden sinds kort groene elektrische golfkarretjes rond

Je zou het niet verwachten, dat golfkarretjes kunnen helpen tegen eenzaamheid. Toch werkt het erg goed in Utrecht, waar een initiatief loopt om eenzame ouderen 'achter de voordeur vandaan te halen'.

Vrijwilligers van Buurt Mobiel, zoals het project heet, gaan in overdekte golfkarretjes bij de mensen langs en brengen ze dan naar hun bestemming. Het gaat om korte ritjes waar zorgtaxi's niet voor bedoeld zijn. In andere steden is er belangstelling voor een soortgelijk project.

Voor initiatiefnemer Jeroen Blokland en de andere vrijwilligers gaat het project om normen en waarden. "Gewoon een beetje omkijken naar je buren en elkaar helpen waar dat kan. Dat is toch belangrijk? Zo houden we een wijk fijn voor iedereen."

Weer zelf winkelen dankzij Buurt Mobiel

Ook in Griekenland is een mooi initiatief te zien: het Hope Refugee Team, een voetbalteam voor vluchtelingen. In vluchtelingenkamp Skaramanga wonen 3000 mensen in containerwoningen. Ze verveelden zich, zeker de jonge jongens, dus besloot Abdullah Sulleman een voetbalteam op te zetten.

De jonge spelers van dit team, de meeste zijn tussen de 18 en 25 jaar, speelden competitie in hun vaderland, sommigen op hoog niveau. Hun droom is spelen bij een Europese club.

"We hebben nog maar twee keer verloren", vertelt de 23-jarige Mohammad Omar Shurdji uit Damascus trots. "En meer dan twintig keer gewonnen", voegt Abdessadek Chahine toe, een lange Marokkaanse jongen uit Casablanca. De 25-jarige Mohamed Wael Sefi speelde bij een club in Aleppo voor hij zijn land moest verlaten. "Voetbal is alles, het is mijn leven", zegt hij.

Vier spelers uit Irak, Syrië en Marokko bij de kleedkamer van het team

NOS op 3 sprak met Rienk Rozema, die vorig jaar op 23-jarige leeftijd vanaf zijn borst verlamd raakte na een auto-ongeluk. Ondanks zijn dwarslaesie houdt hij de moed erin. "Het is een kwestie van doen. Dat brengt je gewoon verder."

Hij gebruikt allerlei technische hulpmiddelen om van alles weer te kunnen. Hij hoopt dat de technologie hem helpt om ooit weer te kunnen lopen:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

En een held in Algerije: een zeeman redde afgelopen week een walvis uit een benarde positie. Om het beest te redden, nam hij wel een groot risico: hij moest een enorme sprong van een olietanker maken.

Het duurde tien minuten om de walvis los te maken uit het net waarin hij verstrikt was geraakt, en de zeeman werd op luid gejuich getrakteerd.

Algerijn redt verstrikte walvis

Meer dierennieuws: de schattige luiaard Lua. Ze wordt door haar verzorgers grootgebracht, omdat eerdere luiaarden overleden na de geboorte. Door de hulp van de verzorger kan dit luiaardje gewoon overleven.

Schattig: luiaardje geboren

Wil je een neushoorn redden? De 43 jaar oude Sudan uit Kenia is de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde. Hij verblijft in een natuurreservaat waar hij 24 uur per dag wordt bewaakt. En... hij heeft een Tinder-profiel.

Natuurbeschermers hopen met de actie op Tinder genoeg geld op te halen voor een 9 miljoen euro kostende vruchtbaarheidsbehandeling. Ze willen het sperma van Sudan gebruiken om een eicel van de twee laatste overgebleven vrouwelijke noordelijke witte neushoorn te bevruchten. De bevruchte eicel moet vervolgens in een zuidelijke witte neushoorn worden ingebracht.

De neushoorn verschijnt bij veel mensen op Tinder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl