Journalisten van Follow the Money en PowNed werden geweigerd
NOS NieuwsAangepast

Weigering journalisten door VVD 'is een blamage voor Nederland'

Een persgesprek op uitnodiging van VVD-partijvoorzitter Henry Keizer: bijna alle journalisten die zich vanmorgen bij het hek van het hoofdkantoor van Facultatieve Media in Den Haag meldden, mochten naar binnen. Alleen Eric Smit en Kim van Keken van Follow the Money en een ploeg van PowNed moesten buiten blijven.

Aanleiding voor de bijeenkomst was de kritiek aan het adres van Keizer. Onderzoeksjournalisten van Follow the Money publiceerden afgelopen weekend een artikel over de overname van zijn crematoriumbedrijf. Hij zou de winstgevende onderneming voor 12,5 miljoen euro hebben gekocht, terwijl de waarde op dat moment werd geschat op 31 miljoen.

Tekst en uitleg werd vanochtend gegeven. Maar uitgerekend Follow the Money mocht daar niet bij zijn. "Dit is een blamage voor Nederland", zegt Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money. "Ik vind het een schande. De VVD schaart zich in de rij bij DENK en Forum voor Democratie." Desondanks laat Smit weten nu geen actie te ondernemen tegen de weigering.

Gespannen sfeer bij persgesprek Keizer

Een cameraploeg van PowNed was met Smit mee om hem vandaag te volgen. Hoofdredacteur Dominique Weesie van de omroep noemt de actie van de VVD 'dubieus'. "Het ging ons om Eric Smit, om iets wat hij aan het rollen heeft gebracht. En dan kom je erachter dat hij niet naar binnen mag - en wij opvallend genoeg ook niet."

Weesie snapt niet dat de VVD-voorzitter maar een select groepje journalisten uitnodigde voor het gesprek. "Dat is toch raar, want het gaat om een politiek kopstuk." Maar PowNed gaat er verder geen actie op ondernemen. "Je kan het aanhangig maken, maar dat is te veel eer voor ons. Ik heb geen zin om er een punt van te maken."

Dit moet niet kunnen, dit moet niet mogen.

Rosa García López van de NVJ

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de actie 'VVD-onwaardig'. "Dit is schandalig", zegt Rosa García López van de vereniging. "Dit moet niet kunnen, dit moet niet mogen. Het is onbegrijpelijk dat ze dit doen." Volgens de NVJ werkt de weigering dan ook niet in het voordeel van de VVD. "Uiteindelijk hebben ze alleen zichzelf ermee."

Collegialiteit

García López roemt het optreden van collega-journalisten, die het meteen voor Follow the Money opnamen. "Heel goed dat anderen dat doen. En dat moeten de media ook zeker blijven doen." Dominique Weesie van PowNed hoopt dat journalisten dat standpunt vasthouden. "Want nu wordt de klokkenluider de deur gewezen. Ik hoop dat veel collega's een punt blijven maken."

Vandaag werd bekend dat Nederland op de tweede plek staat in de wereldwijde Persvrijheidsmonitor. "Maar dit staat dan wel heel erg haaks op die tweede positie", stelt García López van de NVJ. "Die positie is door deze actie dan ook in gevaar gekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl